Šta se preduzima ako ne može da se utvrdi identitet nastradalih u požaru

Zajedničkim snagama vatrogasaca, policije i forenzičara, danas su pronađena tela dve žene koje su stradale u požaru.

Kako nezvanično saznajemo, jedno telo je identifikovala porodica i reč je o radnici u kineskom tržnom centru. U ovakvim situacijama posao istražitelja je veoma težak. Pregleda se svaki metar. Traže se i lični predmeti osoba za koje se sumnja da su stradale, delovi odeće, nakita.

Raščišćavanje terena bagerima i potraga za nestalima posle požara u Obrenovcu počelo je u ponedeljak. Kada policija ne može da utvrdi identitet žrtava u požaru, posao preuzimaju stručnjaci sudske medicine.

„Kada su tela jako ugljenisana, odnosno jako izmenjena, onda praktično nam preostaje identifikacija putem DNK analize, ali i u tim situacijama to nije svemoguća analiza, moramo da imamo nešto sa čime ćemo uporediti taj uzorak koji uzimamo prilikom obdukcije, tada je potrebno da imamo genetski materijal nekog od srodnika i onda se ta DNK analiza vrši u našoj laboratoriji“, objašnjava prof. dr Vladimir Živković, specijalista sudske medicine.

Prilikom istrage, od velike koristi policiji mogu da budu i snimci sa bezbednosnih kamera na objektima u blizini.

„Mi znamo ko je bio zaposlen u tom objektu, znači ko je tog dana došao na posao, ko od tih zaposlenih nije došao, ali mi ne znamo ko je sve bio u tom objektu u cilju nabavke ili obavljanja neke druge radnje, tako da će snimci bezbednosih kamera i u tom smislu pomoći da vidimo ko je dolazio takođe“, ukazuje prof. dr Milan Žarković, Kriminalističko-policijski univerzitet.

Nekada već naizgled rešen slučaj, posle obdukcije u Institutu za sudsku medicinu, dobije obrt.

„Bio je jedan slučaj iz Mladenovca pre otprilike pet-šest godina gde je žena nastradala, ubijena i mi smo prilikom obdukcije, iako je telo bilo ugljenisano, našli prilikom unutrašnjeg pregleda organa tragove dejstva oštrice“, navodi prof. dr Vladimir Živković.

Kada nema vesti ni tragova o osobi za koju se sumnja da je stradala u požaru, posle šest meseci od dana prestanka opasnosti, moguće je pokrenuti vanparnični postupak da se osoba koja se vodi kao nestala proglasi umrlom.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar