Šta kada Vam izvršitelj naplati tuđi dug?

Za to vreme, čovek sa istim imenom i prezimenom, zbog nepotpune dokumentacije, godinama je primao tužbe, angažovao advokate i ukazivao na grešku. Za to vreme, osnovni dug od oko 4.500 dinara, stigao je do čak 30 hiljada dinara.

„Ja sam Marko Jovanović rođen 3.7.1987. godine, a u svoj ovoj priči i tužbi koja se pokrenula protiv mene, piše da sam rođen 54. godine i da imam neki strujomer na moje ime“, kaže Marko Jovanović iz Kragujevca.

Kao brojilo na strujomeru, okreću se i godine u kojima Marko Jovanović pokušava da dokaže da nije dužnik EPS-a.

Osim imena i prezimena, sve ostalo je različito, adresa stanovanja, matični i broj brojila. I Elektroprivreda Srbije potvrđuje da ga nema u bazi kupaca.

„Sva ta priča je pokrenuta pre pet godina punih, kada sam prvi put dobio utuženje, gde sam lično otišao i napisao žalbu kod sudske izvršiteljke, da bi ona, posle izvesnog vremena, u policijskoj upravi našla moj matični broj. Ne znam, kako je sad ona to našla, ako sam ja već bio kod nje i napisao žalbu“, navodi Marko Jovanović.

Predlog za izvršenje, Elektoprivreda Srbije predala je na postupanje javnom izvršitelju Stani Žunić, u junu 2019. godine, bez utvrđenog tačnog jedinstvenog matičnog broja građana. Taj podatak, u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, dobila je, kaže, od policijske uprave. Negira da joj se Jovanović obraćao, kako bi greška bila ispravljena.

„Da uloži prigovor sa adekvatnim dokazima kojim je raspolagao, da se zapravo radi o sasvimn drugom licu ili prva varijanta, trebalo je da dođe, da lično potraži javnog izvršitelja ,da obavimo jedan razgovor iz kojeg bih ja zaključila, ali samo da mi je pružio dokaze, jer mi, bez raspoloživih dokaza ne možemo da funcionišemo“, objašnjava Stana Žunić, javni izvršitelj.

Rešenje o izvršenju Jovanoviću je, tvrdi izvršiteljka uručeno u septembru prošle, a prigovor sa dokazom – fotokopijom lične karte, dostavio je kaže, godinu dana kasnije, tek kada mu je, stiglo izvršenje na deo zarade.

„Bili smo na sudu, gde sam ja normalno pokazao ličnu kartu, gde uvidom u dokumenta je utrdjeno da ja nisam 54 godište, i da živim u broju 170, a struja za koju se tereti Jovanović Marko je 168“, kaže Marko Jovanović.

Ni tu se ne raspliće Gordijev čvor, jer Jovanović nije dostavio rešenje suda izvršiteljki, koja, kako kaže, ni od EPS-a nije dobila nalog da zastane sa postupkom.

„Juna meseca 2019. godine, utvrđeno da to nije to lice, oni ponovo jula 2019 godine iniciraju nov postupak protiv istog lica“, tvrdi Stana Žunić, javni izvršitelj.

Po pribavljanju dokaza, Žunićeva je zaustavila izvršenje i naložila EPS-u da bez odlaganja Jovanovićevoj firmi uplati oko 29.000 dinara, koliko mu je odbijeno od plate.

A da li je moglo ranije da se utvrdi da je reč o pogrešnoj osobi?

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar