Šta donosi partnerstvo NIS-a i Petrohemije

NIS, je od 2009. u većinskom vlasništvu ruskog „Gasprom njefta“ a u „Petrohemiji“ već je imao gotovo 21 odsto akcija. Potpisivnjem Ugovora o strateškom partnerstvu udeo u vlasništvu povećao je na 90 posto.

Istovremeno obezbeđena je potpuna integracija „Petrohemije“ sa pančevačkom „Rafinerijom nafte“ bez čijeg primarnog benzina petrohmijski kompleks i ne može da radi pa su povezane cevima.

„Razvojem NIS-a i ulaganjima od preko tri milijarde evra pokazali smo da smo pouzdan partner Republici Srbije i modernizaciji domaćeg naftnog sektora. Sad započinjemo novu fazu u istoriji naše komapanije zajednički razvijati Petrohemiju“, kaže Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

„Na taj način petrohenmijska prerada će dobiti na kokurentnosti i postati ekonomski održiva na vrlo zahtevnom evropskom tržištu. Samim tim na boljitku će biti svi, i dražava i NIS, a na kraju i Petrohemija“, kaže Slobodan Unković, generalni direktor HIP „Petrohemija“ Pančevo.

Parneri najavljuju efikasnije poslovanje naftno-hemijskog sektora i podizanje proizvodnje uz ulaganja i gradnju nove fabrike.

„Pronalaženjem strateškog partnera cilj je bio da se uloži 150 miliona evra u dokapuitalizaciju Petrohemije i da se izgradi novo postrojenje za proizvodnju polipropilena u količini od 140 hiljada tona godišnje. S tim što imamo najavu da će to biti i više“, rekla je Anđelka Atanasković, ministarka privrede.

Sindikati patnerstvo Petrohemije sa NIS-om vide kao najbolje rešenje za 1.200 zaposlenih jer su Ugovorom precizirane obaveze novog vlasnika.

„Svako kašnjenje u izgradnji novog pogona bez objektivnih razloga koštaće kupca 10 miliona evra na godišnjem nivou, koji neće odlagati rok izvršenja, znači ne pomeramo rok izvršenja ako u jednoj od kalendarskih godina nije realizovan program investicija“, kaže Ljubiša Nestorović, predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije.

Sa sadašnjom godišnjom proizvodnjom od 600.000 tona različitih hemijskih proizvoda Petrohemija je među najvećim izvoznicima u zemlji, a zauzima i značajano mesto u hemijskoj industriji u Jugoistočnoj Evropi.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar