Srebrna medalja za Mijata Kustudića u konkurenciji među šest miliona inovatora u Kini

Mijat Kustudić je diplomirao ekonomiju, master studije završio na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, dok će doktorske studije završiti na kineskom univerzitetu.

O projektima koji su se našli na Uneskovoj listi kaže da su multidisciplinarni i internacionalni. Pored programera, čine ih i ekonomisti i menadžeri.

„Projekat ‘SD and Buy’ je namenjen svakom korisniku video-striming usluge, tako da bilo ko na svetu može da koristi te usluge i na taj način da pojačava generalno mrežu, a i da ima veći kvalitet snimka koji skida. Ovaj projekat je namenjen globalno, znači ne postoji jedna određena država, nego ceo svet koristiti projekat. Imamo više od 10 miliona korisnika i više od 600 vebsajtova koji koriste našu tehnologiju trenutno“, kaže Kustudić.

U drugom projektu zadužen je za razvoj veštačke inteligencije. Uz njega su i holandski bankari.

„Bavili smo se mogućnošću, optimizacijom investicionog portfolija. Bilo koji čovek koji želi da investira svoj novac i na taj način zaštiti životnu sredinu, zato što se naša platforma bavi prevashodno investicijama u zelenu energiju i baterije, može to da uradi pomoću veštačke inteligencije“, objašnjava Kustudić.

Pandemija ga je sprečila da se vrati u Kinu, pa doktorat piše u Srbiji.

„Komuniciram sa profesorom, njegovim asistentima. Iz Srbije pišem moj doktorat i naučne radove, mada to zaista nije problem s obzirom da je sve preko interneta i fizički u suštini nemam dodira sa pravim knjigama“, dodaje Kustudić.

A kada se vrati u Kinu, kaže, voleo bi da projekat koji mu je doneo srebrnu medalju pretvori u startap firmu i da krene u osvajanje kineskog, pa globalnog tržišta.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar