Solarni potencijal u Srbiji oko trideset posto veći nego u Nemačkoj, kolike su uštede za grejanje

Sunce je simbol života i postojanja, a energija koju nam šalje ima neograničen potencijal. Solarnom tehnologijom možemo iskoristiti ovaj ekološki i večan izvor energije.

„Solarni potencijal u Srbiji je negde oko trideset posto veći od solarnog potencijala u Nemačkoj, što je uvek značajno pomenuti, s obzirom da je Nemačka lider u proizvodnji električne energije iz ovakvih fotonaponskih sistema. Fotonaponska konverzija sunčevog zračenja je zapravo direktno pretvaranje energije zraka sunca u električnu energiju“, navodi Iva Batić inženjer elektrotehnike.

Energija Sunca je besplatna, ali stručnjaci kažu da se njeno korišćenje susreće sa nizom ograničavajućih faktora. Nije dostupna uvek kada je potrebna, a dodatna otežavajuća okolnost je nepreciznost tehnologije za pretvaranje sunčeve energije u električnu.

„Prema našim istraživanjima teorijski maksimalni kapacitet solarnih elektrana iznosi oko 11 gigavata za elektrane na krovovima objekata, odnosno oko 8,5-9 gigavata za elektrane na otvorenom prostoru. Naravno, integracija obnovljivih izvora energije treba da bude kontrolisana i postepena, i nema smisla govoriti o ovolikim brojkama, a da prethodno ne rešimo brojne probleme u mreži, a to su balansiranje sistema, skladištenje električne energije i dodatna izgradnja mreže“, ističe Đorđe Lazović, asistent na katedri za elektroenergetske sisteme ETF-a.

Kada se reše problemi, prednosti ugradnje solarnih panela biće ogromni – računi za struju postaće manji, a doprinos očuvanju životne sredine veći.

„Na ovaj način dobijamo ekološki čistu zelenu energiju, bez emisije štetnih gasova. Gubici u transportu električne energije su smanjeni, jer se na ovaj način energija proizvodi tamo gde se i troši. Pored toga vlasnici ovih sistema imaju mogućnost da ostvare novčanu zaradu kroz uštedu na račun preuzete električne energije, iz mreže, i ono što je bitno istaći da ovde troškova goriva nemamo“, dodaje Lazović.

Podsticaj za ugradnju solarnih panela dalo je i Ministarstvo rudarstva i energetike, koje će preko lokalnih samouprava zainteresovanim građanima subvencionisati pedeset odsto troškova. Novim Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije olakšana je procedura za njihovo postavljanje, što olakšava posao i proizvođačima.

„Procedura je krajnje pojednostavljena, a posebno je krajnje pojednostavljena za domaćinstva za solarne elektrane snage do 10,8 kilovata. Tu je procedura čak takva da se praktično distribuciji samo prijavi da se postavlja solarna elektrana kako bi oni mogli da se organizuju. Distribucija je jedina ovlašćena da dođe da skine plombu sa starog brojila, da stavi novo dvosmerno brojilo“, ukazuje Aleksandar Vajs iz kompanije „Enelps“ za proizvodnja solarnih panela.

Na većem delu teritorije Srbije broj časova sunčevog zračenja veći je nego u mnogim evropskim gradovima. Solarni paneli i njihova instalacija danas su jeftiniji nego pre nekoliko godina, a sve češće će krasiti krovove kuća i zgrada. Korišćenjem ovakvih sistema, troškovi za toplotnu energiju se mogu smanjiti i do osamdeset posto.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar