Socijalno-ekonomski savet o bezbednosti na radu, minimalcu i električnoj energiji

Privredi su potrebni predvidivi uslovi poslovanja. Za početak, dobro je zamrzavanje poskupljenja struje do kraja godine, i trebalo bi da se odnosi i na preduzeća čiji su ugovori istekli pre donošenja te odluke.

„Podjednako na sve privrednike i da jednostavno privreda neće moći, a da ne budu ozbiljni potresi za privredu, a time i za stanovništvo ukoliko dođe do prekomernog povećanja cene električne energije“, kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Goran Milić iz Saveza samostalnih sindikata Srbije smatra da negde treba da se iznađe mogućnost da se u razgovorima sa ministarstvom finasija i ministrastvom energetike vidi mogućnost tog nekog postepenog povećanja, da to ne bude šok povećanje odjednom.

Da bi se zaštitio standard građana, Socijalno-ekonomski savet traži da se minimalna cena rada ubuduće povećava dva puta gidišnje. Ukazali su i na probleme zaposlenih čije su plate i ispod minimalnih, pa primaju dodatak. U lokalnim komunalnim preduzećima čak 40 odsto radnika je u toj situaciji.

„I svako povećanje minimalne cene rada sa statičnim koeficijentima i masom zarada koja ne može da se probije, dovodi da se lepe koeficijenti i postaje nebitna i školska sprema, i dotadašnji minuli rad koji ste uložili, jer imate ograničenu masu zarada koju možete da isplatite“, objašnjava predsednica UGS „Nezavisnost“ Čedanka Andrić.

Razmatranje Zakona o sezonskom zapošljavanju i povremenim poslovima je odloženo, za sednicu kojoj će prisustvovati i nadležni ministri.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar