Snage bezbednosti kontrolišu ulice Almatija, stiglo više od 70 aviona sa ruskim mirovnjacima

Dan nakon što je Moskva počela da šalje trupe u okviru mirovnih snaga Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), policija patrolira ulicama Almatija na kojima se vide tragovi sukoba i gde se još povremeno čuje pucnjava, prenosi Rojters.

Desetine su poginule i javne zgrade širom Kazahstana su opljačkane i spaljene u najgorem nasilju koje je bivša sovjetska republika doživela za trideset godina nezavisnosti.

Moskva je saopštila da više od 70 aviona prevozi ruske trupe u Kazahstan, i da oni sada pomažu u kontroli aerodroma u Almatiju.

Kako je saopštio Kremlj, ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je nekoliko puta telefonom o situaciji u Kazahstanu sa tamošnjim predsednikom Kasimom Džomartom Tokajevim.

Tokajev je za nasilne demonstracije okrivio „strane teroriste obučene za izazivanje nemira“.

„Ko se ne preda biće uništen. Ja sam dao naređenje agencijama za sprovođenje zakona i vojsci da pucaju i ubiju bez upozorenja„, rekao je 68-godišnji Tokajev u televizijskom obraćanju.

Demonstracije su počele kao odgovor na povećanje cene goriva, ali je protest prerastao u široki pokret protiv vlade i bivšeg predsednika Nursultana Nazarbajeva.

Nazarbajev (81) je bio predsednik sa najdužim stažom među bivšim sovjetskim republikama,    dok nije predao funkciju Tokajevu 2019. godine.

Smatra se da je njegova porodica zadržala uticaj u Nur-Sultanu, namenski izgrađenoj prestonici koja nosi njegovo ime.

Kazahstan je najveći svetski proizvođač uranijuma, koji se koristi za pogon reaktora u nuklearkama. Situacija u Kazahstanu uslovila je poskupljenje tog energenta, a nova nestabilnost u centralnoazijskoj zemlji mogla bi da zaoštri energetsku krizu u svetu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar