Skupština jednoglasno usvojila izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi

Zakon stupa na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, posebnom odlukom poslanika.

Tim izmenama nekoliko članova se menja u odnosu na nedavno usvojeni Zakon o referedumu i narodnoj inicijativi.

Prvo, ukidaju se takse za overu potpisa, drugo neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine, a parlament u roku od te četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

Omogućava se i da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.

Prethodne izmene tog zakona usvojene su pre dve nedelje, predsednik ih je potpisao, a zatim predložio Vladi doradu i izmenu propisa.

Dačić: Pokrenute radnje za održavanje referenduma

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da su već pokrenute radnje za održavanje referenduma 16. januara sledeće godine, navodeći da se taj referendum odnosi samo na promene Ustava u oblasti pravosuđa, a ne na druge oblasti.

„Taj referendum će biti održan 16. januara i nijedna druga tema u okviru promene Ustava ne može biti predmet tog referenduma“, rekao je Dačić.

Dačić je u Skupštini Srbije rekao da je taj zakon donet kako bi se uskladio sa Ustavom iz 2006. godine.

„Danas su na dnevnom redu izmene Zakona o referendumu. Čuli ste da je predsednik Aleksandar Vučić inicijator promena. On je sam rekao da je prihvatio predloge koje je čuo i mišljenje građana koji su izražavali određenu bojazan“, rekao je Dačić.

Podsetio je da je predsednik rekao da ministri treba bolje da procenjuju šta građani misle o zakonima, ukazujući da su izmene Zakona o referendumu i povlačenje izmena Zakona o eksprorpijaciji dobra prilika da se izvuku pouke.

„Nema tu rasprave o kategorijama kao što su poniženja i slično“, rekao je Dačić, odgovarajući na novinarska pitanja i dodao da ima razloga da se kritikuju oni koji nisu dobro procenili mišljenje građana.

„Nije ovo prvi put da se neki zakoni vraćaju, bavim se politikom 30 godina. Postoji mnogo slučajeva gde je predsednik vraćao određene zakone i to je njegovo ustavno ovlašćenje“, podsetio je Dačić.

Podsetio je da je predsednik Republike iskoristio ustavnu nadležnost i pravo da vrati Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o eksproprijaciji.

Naveo je da je Vlada povukla taj zakon i da se o njemu neće izjašnjavati, a da on može ponovo da dođe u proceduru onda kada Vlada proceni da je to neophodno.

Dačić je, uoči sednice, rekao za RTS da Zakon o referendumu nikakve veze nema sa Rio Tintom i da je reč o promeni Ustava.  

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar