Skupština grada Beograda usvojila budžet za 2022. godinu

U odnosu na postojeći plan javne potrošnje u ovoj godini, predviđa se rast u 2022. godini za 10,3 milijarde dinara ili sedam odsto. Za budžet je glasalo 58 odbornika, niko nije bio uzdržan, niti protiv.

Najveća sredstva opredeljena su za organizaciju saobraćaja i saobraćajne infrastrukture – 54.612.085.439 dinara ili 37,33 odsto ukupnog obima budžeta.

Taj novac biće iskorišćen za poslove održavanja i izgradnje puteva, ulica, pasarela, biciklističkih staza, šinskog i elektro sistema prevoza i drugih saobraćajnih površina, upravljanje i održavanje saobraćajne signalizacije, ulaganja u kapital GSP-a radi kupovine novih autobusa…

Za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje opredeljeno je oko 28 milijardi dinara, a među značajnijim projektima su rekonstrukcija Osnovne škole „Jelica Milovanović“ u Sopotu, dogradnja fiskulturne sale i rekonstrukcija Osnovne škole „Stevan Sremac“, izgradnja fiskulturne sale u gimnaziji u Lazarevcu…

Za zaštitu životne sredine predviđeno je više od 5,5 milijardi dinara, a program obuhvata održavanje i izgradnju kanalizacione mreže, upravljanje otpadom i otpadnim vodama, troškove priključenja na daljinsko grejanje…

Najveća sredstva u okviru tog programa planirana su za finansiranje izgradnje kanalizacija od kojih se ističe projekat „Kanalizaciono-crpna stanica Krnjača 2 sa kolektorima PPOV Krnjača i sekundarna mreža u naselju – izgradnja objekta sa izradom prateće tehničke dokumentacije“, kanalizacija u naselju Miljakovac 3, kanalizacija u području staro jezgro Zemun, izgradnja transfer stanice za sakupljanje otpada na teritoriji opštine Mladenovac…

Za zdravstvenu zaštitu opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 374.470.000 dinara, a programom obuhvata sredstva za realizaciju projekata različitih udruženja građana i institucija iz ove oblasti, finansiranje dela programa Crvenog krsta Beograda, uništavanje ambrozije na javnim površinama, finansiranje troškova biomedicinski potpomognutog oplođenja za parove sa jednim detetom…

U oblasti socijalne i dečije zaštite opredeljeno je više od 5,5 milijardi dinara što će biti iskorišćeno za podršku realizaciji programa boračko-ivalidskih i humanitarih udruženja građana, pomoć porodicama sa trojkama, četvorkama i duplim blizancima, studentske i učeničke stipendije, pomoć deci koja su izašla iz hraniteljskih porodica, finansiranje rada Sigurne kuće…

Za razvoj kulture opredeljeno je 6,6 milijardi dinara što je 4,52 odsto ukupnog obima budžeta.

Usvojena odluka o imenovanju ulica u pet opština u Beogradu

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su odluku o dodeli naziva ulica na teritoriji pet gradskih opština – Rakovica, Voždovac, Palilula, Vračar i Zvezdara.

Kako je rečeno, Ulica Frana Levstika u opštini Rakovica biće preimenovana u Ulicu Džordža Kenana, američkog diplomate i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Jugoslaviji od 1961. do 1963. godine.

Ulica Ljudevita Posavskog na Voždovcu biće preimenovana u Ulicu majora Aleksandra Mišića, sina vojvode Živojina Mišića, čime se želi sačuvati sećanje na majora srpske i jugoslovenske vojske koji je bio učesnik Balkanskih i Prvog svetskog rata, kao i pokreta otpora nemačkom okupatoru.

Odlučeno je i da na Paliluli Kornatska ulica bude preimenovana u Ulicu Anrija Žamea, francuskog doktora koji je 50-ih godina lečio srpske naučnike nakon nuklearne nesreće u Vinči.

Na Vračaru će Riječka ulica biti preimenovana u Ulicu knjeginje Julije, supruge kneza Mihaila Obrenovića, dok će se Ulica vojvode Hrvoja ubuduće zvati Ulica kneza Stracimira koji je bio vladar oblasti oko Zapadne Morave i brat Stefana Nemanje.

Odlučeno je i da u opštini Zvezdara Šibenička ulica bude preminovana u Ulicu majora Ivana Fregla, majora Jugoslovenske vojske slovenačkog porekla i učesnika pokreta otpora nemačkom okupatoru, koji je zajedno sa majorom Aleksandrom Mišićem streljan 1941. godine.

Takođe, odbornici su usvojili i odluku da Lošinjska ulica na Zvezdari bude preimenovana u ulicu Vladana Desnice, srpskog i jugoslovenskog književnika, autora romana „Proljeće Ivana Galeba“ i „Zimsko ljetovanje“, koji se smatra jednim od najznačajnijih modernističkih pisaca.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar