Škola u Subotici po meri đaka

U dvorištu škole dočekuju nas mladi stručnjaci različitih profesija koji podjednako posvećeni svakom detetu pokušavaju da razviju psihomotoričke funkcije kod svojih đaka.

„Indivudualne tretmane izvode defektolozi različitog obrazovnog profila, što individualnim tretmanima daje jedan multidisciplinarni pristup u radu sa decom i jednu kvalitetniju i bolju podršku za svako dete pojedinačno“, kaže Boris Živkov, koordinator nastavnika u individualnom tretmanu u školi „Dr Svetomir Bojanin“.

O 193 đaka brine čak stotinu zaposlenih, a nastava izlazi van klasičnih okvira učionice. Uz moderne kabinete i senzorne sobe i hodnici škole koriste se u razvijanju socijalnih sposobnosti učenika.

„Naša škola je po meri deteta. Počevši od senzorne sobe, preko sobe za psihomotornu stimulaciju, pa sve do hodnika kojima se dete kreće“, kaže Olja Ignjatov, defektolog.

 Škola „Dr Svetomir Bojanin“, nakon predškolskog obrazovanja i osnovne škole, učenicima pruža i edukaciju za stručna zanimanja srednješkolskog stepena.

„To su konfekcijski šivač, pomoćnik knjigovesca, vodoinstalater, na trećem stepenu i na drugom stepenu, cvećar, vrtlar i povrtar“, kaže Marija Kolar, pedagog.

„Školujem se za knjigovesca. Savijamo, sečemo, pravimo knjige“, kaže Nemanja, učenik knjigovezačkog smera.

„Naučila sam da šijem pantalone, sad bi trebalo da šijem bluzu“, kaže Sonja, učenica krojačkog smera.

Za rad ove škole od velikog je značaja i podrška društvene zajednice koja omogućava prijatne uslove za boravak učenika.

„Uspeli smo da promenimo stolariju u zgradi, sredimo dvorište sa senzornim igralištem. Nabavili smo lift jer imamo decu koja imaju izražene motoričke smetnje. Imamo solarne panele koji nam znače za uštedu struje. Sve je tu da se dete dobro oseća, jer samo onda možemo da izvučemo maksimum za usvajanje znanja“, kaže Dragana Vučković, direktorka škole „Dr Svetomir Bojanin“.

Iako prema programu inkluzije deca sa smetnjama u razvoju mogu da pohađaju nastavu i u drugim školama, roditelji koji se uvere u uslove i posvećenost tima škole „Dr Svetomir Bojanin“ rado se odlučuju da obrazovanje svoje dece povere njenim stručnjacima.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar