Serija smrtonosnih tornada u SAD – najmanje 80 poginulih, Bajden proglasio vanredno stanje u Kentakiju

Najmanje četiri tornada pogodila su tokom noći delove Kentakija, a šteta je načinjena u nekoliko okruga te savezne američke države. Guverner Kentakija Endi Bešir rekao je da bi broj poginulih mogao da bude veći od 100, preneo je Rojters.

„Nikad nisam video ovakav nivo uništenja. Veoma smo sigurni da smo izgubili više od 50 stanovnika Kentakija. Sada sam siguran da je taj broj veći od 70. Zapravo bi mogao da bude i veći od 100 na kraju dana“, rekao je Bešir.

Predsednik SAD Džozef Bajden naredio je da se Bajden je naredio da se federalni resursi iskoriste za  pomoć lokalnim i državnim vlastima, saopštila je Bela kuća.

Bajden je prethodno razgovarao sa guvernerima pet država pogođene olujama – Arkanzas, Ilinois, Kentaki, Misuri i Tenesi i izrazio saučešće i posvećenost brzoj isporuci pomoći, navodi Bela kuća.

U akciji spasavanja učestvuje 189 članova Nacionalne garde, a kako je Bešir naveo, bez struje je u Kentakiju ostalo više od 56.000 ljudi.

Najteže posledice oluja je ostavila u Mejfildu, gradiću sa oko 10.000 stanovnika u zapadnom delu Kentakija, u blizini granice sa Ilinoisom, Misurijem i Arkanzasom.

U fabrici sveća u tom mestu bilo je zarobljeno oko 110 ljudi, pošto se srušio krov fabrike. 

Radnica fabrike Kajana Parsons-Perez rekla je da se čuo vetar i da se nakon toga obrušio krov.

Najmanje 36 tornada je zabeleženo u pet saveznih država – Arkanzasu, Kentakiju, Misuriju, Ilinoisu i Tenesiju. 

U Tenesiju su najmanje tri osobe izgubile život, dok je na severu Arkanzasa jedna osoba poginula, a najmanje petoro povređeno kada je oštećen krov na staračkom domu. 

Vlasti Ilinoisa saopštile su da je veliki broj ljudi zarobljen u skladištu „Amazona“ kada se krov delimično urušio, a potvrđeno je da ima i žrtava. 

Bez struje je zbog nevremena ostalo 300.000 potrošača u sedam američkih saveznih država.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar