Saveti spasilaca Gorske službe – šta nikako ne smete da radite zimi

Grupa od 17 avanturista, među kojima je bilo i dvoje dece, tokom vikenda je bila zavejana u jednoj kolibi na Maljenu. Do njih su stigli i spasioci Gorske službe spasavanja, koji su im doneli hranu.

Uroš Smiljanić, spasilac Gorske službe, kaže da je ova grupa avanturista postupila dobro, jer su tokom noći ostali u automobilu, grejali se, a tokom jutra pokušavali da se izvuku.

Oni su dobro poznavali taj kraj, gde se nalaze kuće i vikendice, što je doprinelo da se snađu.

Uroš Smiljanić kaže da je, kad se putuje zimi, neophodno u automobilu imati ćebe, rezervnu hranu, vodu, nešto što može da ih drži toplim dok ih neko ne oslobodi ako upadnu u smet.

Ističe da nikako ne sme da se izlazi iz automobila i da se traži put, ako se ne poznaje predeo, kao ni da se udaljava od vozila.

Smiljanić objašnjava da je jedan od najvećih problema zimi to što se baterija telefona brzo isprazni, pa je poželjno imati rezervnu bateriju.

Prema njegovim rečima, sneg može da oteža pronalaženje orijentira, jer su sakriveni ili izgledaju drugačije, a same staze nisu vidljive dovoljno.

Spasilac navodi da će pripadnici Gorske službe tokom zime i skijaške sezone dežurati na svim planinama.

Jedan od velikih izazova tokom ovog perioda su i ljubitelji planinarenja koji vole da uživaju u planinama prekrivenim snegom, pa se nekad opuste i ostanu duže, te ih uhvati mrak.

GSS je neprofitna, nevladina organizacija i u njoj su isključivo dobrovoljci, kaže Smiljanić.

„Jedna od čari je da smo svi volonteri i tu smo jer volimo to da radimo, kad dođe do potrebe za angažovanjem, ljudi napuštaju svoje kuće i porodice i izlaze na teren“, ističe spasilac Uroš Smiljanić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar