Saudijska princeza i njena ćerka puštene iz pritvora

Saudijska princeza Basma Bint Saud, inače poslovna žena i aktivistkinja za ljudska prava, i njena ćerka Suhud el Šarif nestale su u martu 2019. godine, prenosi Rojters.

Posle skoro tri godine pritvora, tokom kojih protiv njih nije podignuta optužnica, princeza i njena ćerka su 6. januara stigle u svoj dom u Džedi. 

„Princeza je dobro, ali će tražiti medicinsku ekspertizu“, dodao je njen pravni savetnik Henri Estraman.

Prema njegovim rečima, iako izgleda iscrpljeno, princeza je dobro raspoložena i zahvalna što je videla svoje sinove.

Kancelarija za medije saudijske vlade nije odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar, a vlasti nikada javno nisu komentarisale ovaj slučaj.

Podsetimo, princeza Basma je 2020. preko društvenih mreža saopštila da je godinu dana u zloglasnom zatvoru bez ikakvog objašnjenja.

Tada je, u objavi na Tviteru, zamolila svog strica, kralja Salmana, da bude oslobođena, navevši da je „arbitrarno zatvorena u zatvoru El Hair“ i da se njeno zdravlje pogoršava.

U drugoj poruci je od kralja i njegovog sina prestolonaslednika Muhameda bin Salmana tražila da preispitaju njen slučaj i da je oslobode jer, istakla je, nije uradila ništa pogrešno.

Najmlađe dete pokojnog kralja Sauda, princeza Basma, kritikovala je odnos kraljevstva prema ženama.

U vreme hapšenja je trebalo da putuje u inostranstvo radi lečenja. A, kako je tada rekao njen rođak, nakon što je odvedena u pritvor optužena je da je pokušala da falsifikuje pasoš.

Prema njegovim rečima, te optužbe su kasnije odbačene, ali je princeza ostala u pritvoru zajedno sa ćerkom koja je u to vreme bila sa njom.

Rojters nije mogao da utvrdi da li je njeno hapšenje povezano sa ranijim pritvaranjima članova kraljevske porodice i istaknutih građana, koje izvori povezuju sa konsolidacijom vlasti prestolonaslednika Muhameda bin Salmana ili suzbijanjem neslaganja, uključujući i rad aktivistkinja za ženska prava.

U peticiji koja je 5. marta 2020. godine podnesena Ujedinjenim nacijama, u koju je Rojters imao uvid, princezina porodica je sugerisala da bi razlog pritvora mogla da bude njena uloga „otvorenog kritičara zlostavljanja u Saudijskoj Arabiji“, ali isto tako i raspitivanje o „zamrznutom bogatstvu koje je ostalo od njenog oca“.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar