SAD bi mogle da „otmu“ Francuskoj još jedan posao, Lokid Martin ima ponudu za Grčku

Sjedinjene Države su u petak odobrile prodaju četiri borbena broda kompanije „Lokid Martin“, u iznosu od 6,9 milijardi dolara.

Reč je o fregatama, nalik na one koje koristi američka mornarica (Littoral Combat Ships). Nabavka bi uključila i projektile, drugo naoružanje, sisteme za navigaciju, komunikaciju i detekciju objekata i tehničku podršku, navodi Pentagon.

Odobrena je i modernizacija fregate klase MEKO i nabavka prateće opreme, vrednosti 2,5 milijardi dolara.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je, inače, pre dva meseca potpisao memorandum o razumevanju sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o kupovini tri, a možda čak i četiri fregate za 3,5 milijardi dolara. Njih bi izgradila „Naval grupa“ i bile bi dostavljene početkom 2024. godine. Konačni sporazum trebalo je da bude postignut do kraja godine.

U slučaju da dođe do realizacije sporazuma sa SAD, ovo bio još jedan veliki udarac za Francusku.

Da podsetimo, Australija je u septembru odustala od petogodišnjeg sporazuma, vrednog 56 milijardi evra, sa francuskom kompanijom „Naval grup“, u većinskom državnom vlasništvu, o proizvodnji 12 konvencionalnih dizel-električnih podmornica.

Umesto toga, Australija je sklopila savez sa Britanijom i SAD s ciljem preuzimanja flote od osam podmornica na nuklearni pogon izrađenih uz pomoć američke tehnologije.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar