Ružić u Skupštini predstavio set zakona iz oblasti obrazovanja

Branko Ružić je u Skupštini Srbije istakao da su predloženim zakonom definisani subjekti nacionalnog investicionog sistema.

„To su inovativni objekti, startap centri, nosioci inovacione delatnosti i spinofovi, zatim subjekti inovacione infrastrukture, neučno-tehnoški parkovi i organizacije za podršku startapovima“, rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima, zakonom se ističe značaj upravljanja intelektualnom svojinom nastalom u okviru naučno-istraživačke organizacije, uz usklađivanje sa propisima koji regulišu tu oblast.

Govoreći o izmenama Zakona o srednjem obrazovanju, Ružić je naveo da se on usaglašava sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanjai vaspitanja.

Kako je objasnio, usaglašavanje se odnosi na odredbe koje se tiču uvođenja državne mature.

„Komisija za praćenje aktivnosti uvođenja državne mature u obrazovni sistem je donela odluku o pomeranju roka za primenu državne mature na 2022/2023. godinu za trogodišnje srednje škole, odnosno 2023/2024. godinu za opštu umetničku i stručnu maturu“, rekao je Ružić.

Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, izmene se, kaže, vrše u cilju usaglašavanja sa odredbama zakona kojim se uređuju osnove sistema obrazovanja i vaspitanja radi unapređivanja pojedinih rešenja.

Dopune zakona se, dodao je Ružić, odnose na mogućnost ostvarivanja programa na stranom jeziku, odnosno dvojezično na stranom jeziku i na srpskom jeziku ili na stranom jeziku i jeziku nacionalne manjine.

Ružić je, obrazlažući izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, rekao da se njima stvaraju uslovi za efikasnu i stručnu pripremu za realizaciju ispita kojim se završava određeni nivo obrazovanja.

„Radi pripreme realizacije navedenih ispita bilo je neophodno da propišemo nove nadležnosti za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, odnosno da se formira Centar za ispite“, rekao je Ružić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar