Ružić na Ekspo 2020 u Dubaiju: Ulaganja u inovacije nemaju alternativu

Branko Ružić je poručio da ulaganja u inovacije nemaju alternativu, saopšteno na Platformi Srbija stvara.

Na Investicionoj konferenciji Srbije na Ekspu 2020 Dubai ocenjeno je da je Srbija na putu da postane lider regiona u inovativnim tehnologijama i načinima proizvodnje u automobilskoj i hemijskoj industriji i proizvodnji elemenata za železnički transport, koji su osnova ekološki orijentisane, održive budućnosti i e-mobilnosti.

Istaknuto je da dugogodišnja industrijska tradicija, ali i znanje i kapaciteti naučnih i obrazovnih institucija u Srbiji privlače investiranje u tim sektorima.

Navedeno je da prisustvo vodećih imena i dobavljača označava našu zemlju kao predvodnika na Balkanu u privlačenju ulaganja u e-mobilnost i projekte od velike vrednosti.

Ružić je istakao da je Srbija u poslednjih nekoliko godina postala prostor na kome se razvijaju novi inovativni projekti i rešenja, osnivaju istraživačko-razvojni centri, naučno-tehnološki parkovi i inovacioni centri.

Ocenio je da Srbija ima kvalitetan dualni sistem obrazovanja, koji je efikasan odgovor na potrebe privrede i tržišta rada, tehnološke promene i potrebe za novim kompetencijama.

„Deset hiljada učenika u dualnom sistemu obrazovanja u 54 profila“

Kako je naveo, sistemom dualnog obrazovanja obuhvaćeno preko 10.000 učenika, dok je broj dualnih obrazovnih profila, koji se realizuju u 150 srednjih stručnih škola, narastao je na 54.

„Sve više kompanija koje dolaze postavlja kao uslov razvijen sistem dualnog obrazovanja, a njihovo opredeljivanje za Srbiju kao zemlju u kojoj žele da proširuju proizvodni proces govori o tome da nacionalni model dualnog obrazovanja ide u pravom smeru“, istakao je Ružić.

Dodao je da veruje da će predstavljanje investicionih potencijala Srbije privući pažnju novih investitora.

Savetnik za strateška ulaganja u Razvojnoj agenciji Srbije (RAS) Nemanja Jevtović istakao je da Srbija spremno ulazi u novu eru investicija koje sa sobom donose najvišu vrednost, a to je spoj visoke tehnologije i električne mobilnosti.

„Ovi koncepti predstavljaju temelje budućnosti auto-industrije i imaju za cilj smanjenje emisije štetnih gasova i kreiranje industrije održivog transporta“, ocenio je Jevtović.

Govoreći o trendovima i prilikama za ulaganja u hemijskoj industriji direktorka Sektora za organizovane industrijske zone u RAS Dunja Vukčević objasnila je da hemijska industrija prolazi kroz intenzivne periode transformacije na globalnom nivou i istakla da Srbija ulaže napore da ide u korak sa svetom.

Vukićevićeva kaže da je cilj Srbije privlačenje investitora koji će prepoznati stratešku prednost naše zemlje, koja se ogleda u potencijalima naših univerziteta i naučnih instituta.

Predstavljanje industrijskih parkova iz Kragujevca i Prahova

Na investicionoj konferenciji su predstavljeni i dobri primeri postojećih investicija, koji predstavljaju i industrijske parkove pogodne za nove investitore – Majnd Park u Kragujevcu i Eliksir Grupa u Prahovu.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić obratio se prisutnima u ime grada koji je, kako je rekao, kolevka industrije na Balkanu i koji je poznat po automobilskoj industriji.

Saopšteno je da je Kragujevac danas mesto gde se pravi zaokret u industrijskoj tradiciji ka šinskoj i industriji visokih tehnologija.

Nakon investicionog događaja na Paviljonu Srbije održani su susreti i sastanci sa zainteresovanim kompanijama, koji će se nastaviti i narednih dana.

Sledeća investiciona konferencija biće krajem januara 2022. godine, i to u tematskoj nedelji Ekspa „Zdravlje i velnes“, takođe u organizaciji Razvojne agencije Srbije, Vlade Srbije i tima za realizaciju nastupa Srbije na Ekspo 2020 Dubai, navedeno je u saopštenju.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar