Rod kukuruza podbacio, ratari zadovoljni višom cenom, ali brinu zbog skupog đubriva

Jedan od većih poljoprivrednih proizvođača u Braničevskom okrugu Draško Veličković kaže da je godina bila veoma zahtevna. Trebalo je odabrati pravi sortiment i pravo vreme setve.

„Na ovaj parceli zavisno od Fao grupe zrenja imali smo prinose od 5 do 10 tona po hektaru. Kakva je godina bila, ja sam ipak zadovoljan. Prinosi su išli i do 15 do 16 tona. Zamislite kakva je to razlika“, kaže Draško Veličković, famer iz Kisiljeva.

Prinosi su smanjeni i u Stigu i Donjem Pomoravlju. Niske temperature, hladan april i rana setva umanjili su rod. Kukuruz je nešto lošije poneo i na peskovitim zemljištima

„Generalno, dobri poljoprivredni proizvđači koji su primenili punu agrotehniku, koji su predvideli malo ređu normu setve i koji sa imali pravi odabir hibrida za setvu, imali su neke rezultate između 5 i 8 tona“, kaže Dejan Jovanović, ratar iz Brežane. 

Prema njegovim rečima, ko je imao prosek 7 i više tona, to je rekordni prinos za celo Braničevo za Stig i Pomoravlje.

„Možemo da iznesemo par zaključaka. Prvi bi bio da su dosta stradale Fao grupe 300 i 400, odnosno hibridi ranijih Fao grupa, dosta vidljive bolesti i smanjeni prinosi. U odnosu na hibride kasnijih Fao grupa 500 i 600 gde su u proseku nešto bolji prinosi“, kaže Sonja Radijčin, predstavnik „MAS Seeds-BALKAN“.

Od ovogodišnjeg roda imaćemo dovoljno za naše potrebe, a nešto manje nego obično za izvoz.

Mnoge ratare pred zimske i predstojeće prolećne radove zabrinjava veliki rast cena repromaterijala, pre svega veštačkog đubriva.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar