Referendumska kampanja – razlozi za i protiv stizaće građanima na kućnu adresu

Zakonom o referendumu Srbija je ispunila obavezu usklađivanja sa Ustavom iz 2006, kaže ministarka Marija Obradović.

„Da to nismo uskladili, bili bismo u velikom problemu, jer je to naša obaveza kao i usklađivanje sa evropskom zakonskom regulativom“, reklaje Obradovićeva i istakla da su dobili pohvale evropskih međunarodnih institucija i Vencijanske komisije.

Objašnjava da je ranije, da bi referendum uspeo, bilo potrebno da opciju izabere 50 odsto ukupnog broja birača, a od sada će većina od izašlih birača donositi odluku.

Pored toga, uvodi se i referendumska kampanja. „Referendumska kampanja će trajati 45-60 dana pre referenduma, a Vlada ima obavezu da sastavi informaciju koju dostavlja svima na adresu prebivališta, u kojoj navodi razloge za ili protiv“, istakla je Obradovićeva.

Ove izmene važe i na lokalu, tako da ni na lokalu više neće važiti cenzus. 

Tvrdi da ovaj zakon nema nikakve veze sa Kosovom i Metohijom i „Rio Tintom“.

„Apsolutno nema nikakve veze s Kosovom ili ‘Rio Tintom’, takva kampanja protiv vlade je pozicioniranje pred predstojeće izbore“, kaže ministarka državne uprave.

Ističe da još ne postoji ni stav vlade u vezi sa „Rio Tintom“, jer su u pripremi studije i istraživanja. Ipak, kaže da i „Rio Tinto“ priznaje da negde jeste izazvao ekološke posledice, tako da je i zbog toga Vlada jako oprezna.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar