Radinac dobio automatsku mernu stanicu, praćenje aero-zagađenja i onlajn

Direktor za tehničke poslove železare „HBIS Srbija“ Čao Kaising i direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Srđan Lalić potpisali su Ugovor o donaciji kojim je Agenciji predata automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha, postavljena u naselju Radinac u neposrednoj blizini železare.

Nova stanica sadrži analizatore za praćenje koncentracija sumpor-dioksida, azot-dioksida, ozona, ugljen-monoksida i suspendovanih čestica (PM10/PM2.5).

Na stanici će se pratiti i meteorološki podaci, a ostaće takođe i manuelna merenja suspendovanih čestica kako bi se i dalje analizirala prisutnost teških metala u njima.

„Kompanija HBIS Srbija, koja brine o zdravlju svojih zaposlenih i građana lokalne zajednice, odlučila je još početkom juna, da Agenciji za zaštitu životne sredine donira automatsku mernu stanicu, čija je vrednost 12 miliona dinara. Agencija je donela odluku o lokaciji i od danas, nakon završenih testiranja, podaci o kvalitetu vazduha su dostupni online u realnom vremenu“, rekao je Čao Kaising.

Postavljanjem automatske merne stanice predstavlja, kako je ocenio Srđan Lalić pozitivan primer drugim kompanijama koje u okviru svoje delatnosti imaju tešku industriju.

Istakao je da će na taj način biti u mogućnosti da prevashodno sebe kontrolišu, ali i transparentno prikažu kvalitet vazduha okoline fabričkog kompleksa.

„Njenim puštanjem u rad dobićemo bolju i kvalitetniju sliku o stanju vazduha u Smederevu. Ona po specifikaciji odgovara svemu što smo tražili, tako da ćemo moći da pratimo satne vrednosti traženih parametara. Sa ovom stanicom Agencija vrši monitoring vazduha na 39 mesta u Srbiji“, zaključio je Srđan Lalić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar