Putin: Niža cena gasa kada Severni tok 2 bude u funkciji

Još se čeka odobrenje iz Nemačke i Evropske unije kako bi se krenulo sa snabdevanjem gasom iz Rusije, preko Severnog toka 2.

Ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi da će tada domaćinstva u EU, ali i Ukrajini koja protestuje protiv ovog projekta, dobiti nižu cenu gasa.

Iz „Gasproma“ saopštavaju da je Severni tok 2 spreman, a cevi napunjene gasom. Direktor ovog energetskog giganta Aleksej Miler rekao je da je kompanija ispunila svoje obaveze prema kupcima gasa.

Zamenik ruskog premijera Aleksander Novak očekuje da će dobiti zeleno svetlo Brisela i Berlina za gasovod koji ide do Berlina, ali na svom putu zaobilazi Ukrajinu. Njegova izgradnja je završena još u septembru.

Pitanje gasa je, u međuvremenu, postalo više geopolitičko nego ekonomsko pitanje, usled rastućih tenzija između Rusije i Ukrajine, odnosno NATO-a.

Direktor ukrajinske državne energetske kompanije „Naftogasa“ rekao je u novembru da se nada da gas neće poteći Severnim tokom 2 jer on, navodno, nije u skladu sa evropskim zakonom.

Na pitanje ima li Rusija „plan B“ u slučaju da ne dobije potrebna odobrenja, Novak je rekao da ne očekuju da će do toga doći.

Rojters navodi da bi Berlin i Brisel mogli da odobre projekat najranije sredinom 2022. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je uveravanja od ruskog kolege da će Srbija imati dovoljne količine gasa ove zime. U novembru je dogovoreno da cena gasa za Srbiju u narednih šest meseci ostaje ista kao i do tada – 270 dolara.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar