Prva generacija učenika Mašinske škole u Pančevu na praksi u „Petrohemiji“

Dva puta nedeljno petoro đaka iz Mašinske škole stiče neophodno znanje i praksu u petrohemijskom pogonu za mašinsko i instrumentalno održavanje. Teorijsko znanje tu mogu i da primene, a za svoj rad dobijaju i određenu novčanu nadoknadu.

Učenik Novak Jevtić kaže da više voli praksu, nego teoriju u školi, jer rade nešto konstruktivno, mogu dosta toga da nauče na praksi i sve je jako zanimljivo.

„Ovde mi se najviše sviđa strug, jer je lakše raditi na njemu nego na glodalici. Sve ovo mi mnogo znači, jer ćemo, nadam se, raditi jednog dana u ozbiljnim firmama, a voleo bih da se zaposlim baš u ‘Petrohemiji'“, poručuje Petar Siriški.

„Petrohemija“ ima osam licenciranih instruktora koji su prošli obuku i dobili sertifikate od Privredne komore Srbije. Oni sprovode nastavni plan i program Ministarstva prosvete i pomažu đacima da steknu neophodno praktično znanje koje se traži na tržištu rada.

Instruktor zavarivač Goran Jaćimovski ističe da je to zanimanje jako traženo i ima malo ljudi koji taj posao rade.

„Dualno obrazovanje je dobra zamisao i mislim da bi trebalo da bude što više dece u tom obliku. Deca dolaze sa malim znanjem, ali imaju veliku želju da nauče“, kaže Jaćimovski.

Naredne školske godine Mašinska škola će u proces dualnog obrazovanja uključiti dvostruko više đaka.

„Kada smo ulazili u projekat dualnog obrazovanja motivacija nam je bila da pravovremeno uspostavimo kontakt i osposobimo za rad učenike Mašinske škole koji se školuju za deficitarna zanimanja kao što su operater mašinske obrade, bravar-zavarivač i tehničar mehatronike“, naglašava direktorka Sektora za ljudske resurse u „Petrohemiji“ Svetlana Trivković.

U „Petrohemiji“ očekuju da će se u proces dualnog obrazovanja uključiti sledeće godine i učenici iz Elektrotehničke i Hemijske škole i da će se neki od njih nakon završenog školovanja ovde i zaposliti.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar