Profesor Đukanović: Pored slobode kretanja, cilj „Otvorenog Balkana“ i uklanjanje predrasuda

Profesor Dragan Đukanović kaže da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ i pored brojnih kontroverzi i protivljenja u pojedinim društvima nastavila da se razvija kao koncept regionalne saradnje.

„U svim balkanskim društvima postoje snage koje nisu za regionalnu saradnju i poboljšanje bilateralnih odnosa i relaksaciju prilika na Balkanu. One su nekada i brojnije, ali nemaju jak uticaj da odrede glavni tok onoga što se dešava“, ističe Đukanović.

Kaže da je veoma značajno da se svaki mesec održavaju sastanci u okviru inicijative i da posle krize koja je uslovljena i redizajniranjem samog koncepta regionalne saradnje, ona dobija konkretnu suštinu.

„Čini mi se da je najbitnije ovo što će se danas u Tirani konstituisati, a to je zajedničko tržište radne snage između tri zemlje, što na neki način daje perspektivu lakšeg zapošljavanja i pune mobilnosti radne snage“, naglašava Đukanović.

Očekuje da će se u narednih nekoliko meseci desiti i šira inkluzivnost „Otvorenog Balkana“ potencijalnim ulaskom Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

„Bitno je da se Otvoreni Balkan unutar sebe definiše, da postane što inkluzivniji i da na neki način pokaže realnu perspektivu samoodrživosti u smislu da građani vide neke koristi od toga“, ističe Đukanović.

Kaže da je pored pune slobode kretanja radnika cilj i uklanjanje međusobnih predrasuda.

Ističe da Srbija i Albanija imaju uspešnu saradnju u oblasti ekonomije, kulture i nauke ali da ne može da se prenebregne da kosovsko pitanje dominira u odnosima Beograda i Tirane.

„Tek eventualna normalizacija odnosa Beograda i Prištine će u potpunosti poboljšati odnose između Srbije i Albanije. Uvek su ti odnosi bili u senci kosovskog pitanja“, smatra Dragan Đukanović.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar