Privremeno nadzorno telo dalo smernice medijima za period pre i tokom izborne kampanje

U smernicama se napominje da se to odnosi na sve medije koji imaju informativne programe, emisije i sadržaje, kao i da posebnu obavezu za organizovanje stalne rasprave o važnim društvenim pitanjima imaju javni medijski servisi RTS i RTV.

Njihova je obaveza, kako se navodi, da omoguće da se čuju različita mišljenja, pa i ona kritička i da se organizuje dijalog i sučeljavanje predstavnika različitih politčkih organizacija, organizacija civilnog sektora i kompetentnih građana, pri čemu, dodaje se, „u periodu kada nisu raspisani izbori ne mogu da važe kriterijumi reciprociteta, već aktuelnosti i konkrenog angažmana“.

Uređivački timovi javnih servisa treba da rade nezavisno i autonomno, što zakon propisuje i garantuje.

„S obzirom na veliki broj formalno registrovanih političkih sranaka i organizacija, u periodu pre raspisivanja izbora mediji treba da daju prednost onim strnkama i organizacijama koje su najaktivnije u političkom, odnosno janom životu, koje su sada ili u prethodnom mandatu zastupljene ili bile zastupljene u instuitucijama: Narodnoj skupštini Republike Srbije i Skupštini Grada Beograda i za koje relevantna istraživanja pokazuju da su u žiži pažnje javnosti, odnosno birača“, navodi se u delu smernica koji se odnosi na period pre raspisivanja izbora.

Iz PNT posebno pozivaju medije da, bez odlaganja, uspostave što uravnoteženiji odnos prema političkim subjektima i da u programe radija i televizije pozivaju ravnopravno predstavnike vlasti i opozicje.

Posle raspisivanja izbora, kako se ističe, mediji takođe treba da se pridržavaju odredaba Zakona o izboru narodnih poslanika i sva tri medijska zakona, posebno onih odredaba koje se odnose na ravnopravnost, nediskriminatornost i pravila promocije u predizbornoj kampanji.

U delu smernica koji se odnosi na period posle raspisivanja izbora naglašeno je da mediji moraju da vode računa o objavljivanju tarifa za političko oglašavanje u toku predizborne kampanje, uspostavljanju odgovarajućeg distributivnog ključa u vezi sa pravom predstavljanja na javnim medijskim servisima, kao i usvajanju samoregulacije od strane javnog servisa kako bi se obezbedilo adekvatno vreme emitovanja za izražavanje stavova i mišljenja opozicije u informativnim emisijama.

Deset dana pre dana za glasanje mediji, kako se dodaje, ne mogu izveštavati o zvaničnim javnim skupovima na kojima se otvaraju infrastrukturni i drugi objekti, ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika Republike, poslanike i lokalne odbornike.

„Kada izbori budu i zvanično raspisani, Privremeno nadzorno telo za praćenje medija tokom izborne kampanje, će se obratiti medijima i sa drugim smernicama i uputstvima“, dodaju iz Privremeno nadzorno telo za praćenje medija tokom izborne kampanje.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar