Priština i Zagreb unapređuju vojnu saradnju

„Potpisali smo memorandum o razumevanju između dva ministarstva i time jačamo saradnju u različitim oblastima, kao i u oblasti odbrane i odbrambene industrije. Takođe smo se dogovorili da će naše partnerstvo poslužiti za produbljivanje naše saradnje u različitim oblastima. Hrvatska, kao evroatlantska zemlja, može da ponudi pomoć Kosovu u tom pogledu. Takođe podržavamo članstvo u raznim evroatlantskim institucijama“, rekao je Banožić na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom odbrane u Prištini Armendom Mehajem.

„Podržavamo proces transformacije KBS-a u oružane snage. Nudimo pomoć u oblasti obuke i obrazovanja. Želim da i dalje imamo saradnju i razmenu znanja između naših snaga“, kazao je Banožić.

Dodao je da Hrvatska daje doprinos u okviru Kfora i zahvalio se na brizi koju vlasti u Prištini vode o pripadnicima hrvatske zajednice.

„To je jedan od razloga što imamo prijateljske odnose“, rekao je Banožić.

Mehaj je rekao da prijateljstvo Prištine i Zagreba ima mnogo zajedničkih momenata, još od vremena rata u Hrvatskoj, te da imaju strateške interese i da su posvećeni miru i bezbednosti.

„Dobre odnose smo danas krunisali potpisivanjem dva sporazuma. Ovim korakom na putu saradnje otvorili smo mogućnosti za edukaciju, obuku vojnog kadra, razvoj zajedničkih vežbi, mogućnosti zajedničkog angažovanja u međunarodnim misijama, izraženiju saradnju u oblasti odbrambene industrije, kao i u drugim oblastima“, precizirao je Mehaj.

Banožić je jedan među trojicom visokih zvaničnika Hrvatske koji u mesec i po dana posećuje Prištinu. Tokom božićnih praznika 23. i 24. decembra posetu Kosovu i Metohiji najavio je hrvatski predsednik Zoran Milanović, a pre ministra odbrane, 15. novembra u Prištini boravio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Hrvatska na Kosovu i Metohiji ima kontingent od 150 vojnika u sastavu Kfora.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar