Prevrnuo se čamac sa migrantima kod Parosa, najmanje 16 mrtvih, 57 spaseno

Obalska straža je saopštila da je 57 osoba spaseno u smrtonosnom incidentu nakon što se jedrilica prevrnula oko 8 kilometara od ostrva Paros, u centralnom Egeju,a preživeli su rekli obalskoj straži da je na brodu bilo oko 80 ljudi.

Pet patrolnih čamaca obalske straže, devet privatnih plovila, helikopter i vojni transportni avion nastavili su noćnu potragu za još preživelima, saopštile su vlasti, a učestvovali su i ronioci obalske straže.

Broj poginulih u tri nesreće u isto toliko dana sa čamcima migranata u grčkim vodama porastao na najmanje 20,

Ranije je potvrđeno da je 11 ljudi poginulo nakon što je jedrilica u četvrtak udarila u kamenito ostrvce oko 235 kilometara južno od Atine, u blizini ostrva Antikitera.

Obalska straža je u petak rekla da su 90 preživelih, 52 muškarca, 11 žena i 27 dece, spašeni nakon što su proveli sate na nenaseljenom ostrvu.

U odvojenom incidentu u petak, grčka policija je uhapsila tri osobe pod optužbom za krijumčarenje i pritvorila 92 migranta nakon što se jahta nasukala u južnom regionu Peloponeza.

A operacija potrage nastavljena je i treći dan u centralnom Egeju, gde je čamac sa migrantima potonuo u blizini ostrva Folegandros, kada su nastradale najmanje tri osobe.

Spaseno je još 13 ljudi, a preživeli su prijavili da je najmanje 17 osoba nestalo.

Vlasti su saopštile da su putnici prvobitno krenuli iz Iraka.

Više od 116.000 tražilaca azila prešlo je Mediteran do 19.decembra ove godine kako bi stiglo do zemalja EU, prema UNHCR-u, navodi AP.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar