Pretnje smrću na „Telegramu“, na meti su političari, lekari, novinari

Vojnik Bundesvera koji želi da „razbaca leševe po poljima“, grupa Saksonaca navodno planiraju ubistvo pokrajinskog premijera…

Pretraga skrivenih i otvorenih grupa za razmenu poruka na platformi Telegram pokazuje da se od sredine novembra u njima svakodnevno pojavljaju pozivi na ubistva političara, naučnika, lekara i novinara – kao da protivnici vakcinacije postaju sve radikalniji.

U čet-grupama koje su pregledali novinari javnog servisa ARD pronađeno je više od 250 poziva na ubistvo, često uz reči kao što su „vešala“ ili „giljotine“.

To je samo vrh ledenog brega, jer se Telegram, za razliku od recimo Tvitera, ne može u potpunosti pretražiti, već se mogu pretražiti samo kanali i četovi u koje je neko učlanjen. Većina grupa je zatvorena i u njih se može ući samo uz pozivni link.

Skoro niko se ne protivi

Deluje da se pozivi na ubistva i pretnje često odašilju pod pravim imenom. Čak i u grupama sa preko 50.000 članova gotovo da nije bilo onih koji su se usprotivili tome, već su najčešće izražavali podršku pozivima na ubistvo, a u komentarima su postavljane slike vešala ili snajpera.

Politikolog Jozef Holnburger iz Centra za monitoring, analizu i strategiju (CeMas) smatra da su ti pozivi na ubistvo opasni.

U intervjuu za portal javnog servisa, on kaže: „Ljudi sa zavereničkim ideološkim pogledom na svet su spremniji na nasilje – to nam je poznato iz dosadašnjih istraživanja i to već nekoliko godina.“

Unutar miljea su, kako ističe, retki oni koji se usprotive, a jedan od razloga je „nastojanje da se ostavi dojam ujedinjenog pokreta“ istomišljenika.

Premijeru Saksonije Mihaelu Krečmaru je, recimo, krajem decembra upućena poruka da zajedno sa „svojim plaćenicima“, pri čemu se misli na policajce, treba da bude „pogubljen zbog veleizdaje naroda“.

U drugom četu je jedan korisnik pitao sme li da „puca“ na saveznog ministra pravde Marka Bušmana.

Više puta su pominjani i bavarski premijer Markus Zeder, šef demohrišćana Fridrih Merc, savezni kancelar Olaf Šolc, bivši ministar zdravlja Jens Špan i sadašnji ministar zdravlja Karl Lauterbah.

Debata o obaveznoj vakcinaciji kao povod

Analiza komentara pokazuje da se, posebno od sredine novembra, broj poziva na ubistva značajno povećao. Posle 16. novembra nije bilo dana bez ubilačkih fantazija u analiziranim kanalima.

Otprilike u isto vreme počela je rasprava o obaveznoj vakcinaciji i na Guglu se tada povećao broj pretraga za tim pojmom (Impfpflicht).

Više od trećine komentara koji odražavaju mržnju dolazi iz dve velike grupe na Telegramu u kojima pristalice Q-Anona i drugi teoretičari zavere razmenjuju ideje.

U njima je raspoloženje bilo posebno agresivno i neobuzdano. Unutar te dve grupe zabeleženo je više od stotinu poziva na ubistva.

Pažnju je privukao i jedan čet na Telegramu čiji su članovi navodno vojnici i rezervisti. Tamo je bilo dvadesetak poziva na ubistvo, što pokazuje da slučaj vojnika Andreasa O., koji je priveden, nikako nije usamljen.

Na jednom video-snimku taj vojnik preti: „Vaši leševi će biti razbacani po poljima.“ U grupi „Vojnici i rezervisti“ na Telegramu, na primer, sredinom novembra je za tadašnju ministarku odbrane Anegret Kramp-Karenbauer rečeno: „Matoru treba streljati.“

Mržnja prema medijima

U jednoj grupi na Telegramu su se pretnje ticale naučne novinarke koja je prošle godine odlikovana Saveznim krstom za zasluge: „I nju ćemo jednog dana obesiti…“ U jednom postu koji je bio priložen uz tu pretnju, pomenuta novinarka se izjasnila za obaveznu vakcinaciju.

Nakon toga su se u večernjim satima ispred studija drugog programa javnog servisa ZDF u Berlinu okupile stotine osoba i uzvikujući parole poput „lažljivi mediji“. Kako je sa lica mesta javljao reporter lista Tagesšpigel, zgradu je morao da štiti lanc pripadnika policije.

Mržnja prema medijima prisutna je i na Telegramu. Jedan korisnik je napisao: „Možda bi zaista trebalo spalitiARD i ZDF kako bismo uništili njihovu medijsku propagandnu mašinu.“

Drugi korisnik se nekoliko dana kasnije pitao: „Zašto se još ne pale mediji, mislim na zgrade […] iz kojih se emituje smeće?“ Komentar jednog teksta objavljenog u Zidojče cajtungu glasio je: „Sravnite sa zemljom propagandnu firmu. Izdajice na vešala.“

Politikolog Holnburger kaže da teoretičari zavere medije posmatraju kao deo male grupe koja se urotila s zlonamernim ciljem. „Stoga, nažalost, nije iznenađujuće da se sada demonstracije održavaju ispred medijskih kuća“, kaže Holnburger.

Lekari su pak još više na udaru. „Nadam se da će svi visiti“, piše korisnica „Gizela“ o pedijatru koji deci daje vakcine. Drugi korisnik Telegrama piše o jednom doktoru: „On bi trebalo da dobije metak u glavu.“

U utorak je objavljeno da Kriminalistička policija vodi istragu zbog pretnji smrću Manueli Švezig, premijerki Meklenburga-Prednje Pomeranije. I te pretnje su upućene putem Telegrama.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar