Preminuo brat osnivača Severne Koreje, ali ne zna se kada

Lider Severne Koreje Kim Džong Un, unuk Kim Il Sunga, izrazio je „duboko saučešće“ i poslao venac.

„Kim Jong Džu se predano borio da sprovede politiku Radničke partije i dao je doprinos ubrzanju socijalističke izgradnje i razvoju državnog društvenog sistema u korejskom stilu, dok je godinama radio na važnim pozicijama u partiji i državi“, navedeno je u izveštaju Korejske centralne novinske agencije (KCNA).

U novinskim izveštajima se ne navodi kada je Kim Jong Džu umro, ali prema podacima severnokorejskog Ministarstva ujedinjenja, rođen je 1920. godine, što znači da je imao 100 ili 101 godinu.

Tri generacije porodice Kim vladaju Severnom Korejom otkako je Kim Il Sung osnovao zemlju 1948. Kada je Kim Il Sung umro 1994. godine, njegov najstariji sin Kim Džong Il, nasledio je vlast. Kim Džong Un je treći i najmlađi sin Kim Džong Ila i preuzeo je vlast nakon smrti svog oca 2011. godine.

Tokom vladavine Kim Il Sunga, mnogi spoljnopolitički stručnjaci su gledali na preminulog Kim Jong Džua kao na drugog najmoćnijeg zvaničnika ili, čak, naslednika svog brata.

Džu je bio na visokim funkijama u vladajućoj Radničkoj partiji, a 1972. godine predstavljao je Severnu Koreju prilikom potpisivanja značajnog mirovnog sporazuma sa Južnom Korejom. Ipak, vremenom je izgubio politički uticaj.

Poslednji put je viđen u javnosti 2015. godine, kada ga je državna televizija snimila kako se klanja pred portretima Kim Il Sunga i Kim Džong Ila nakon što je glasao na lokalnim izborima. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar