Povratak u budućnost na KiM – struja iz agregata, grejanje iz peći

Stanje višesatnih restrikcija u potrošnji struje. Eleketroenergetski sistem je vraćen u vreme od pre dve decenije, u prve godine nakon oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji. U Prištini otkrivaju da je nekoliko faktora koji su doveli do trenutne situacije.

„Glavni razlog je smanjenje proizvodnje gasa i povećnje cene gasa. Zavisimo od inostranstva. Nivo proizvodnje KEK-a je smanjen. Što više KEK proizvodi energiju, to manje zavisimo od uvoza i promene cena. Imamo nizak nivo proizvodnje, jer je blok ‘B2’ pao i još nije aktiviran“, navodi Artane Rizvanoli, ministarka privrede u Prištini.

Jeste najveći ali ne i jedini. Cena struje na Kosovu i Metohiji je najjeftinija u regionu, a proizvodnja najmanja, sa najstarijim elektranama na ugalj. Kosovo je jedino tržište koje je uvelo restrikcije struje. Prve uštede su minimalne, ali sistem je koliko toliko stabilizovan.

Jedan od dva bloka elektrane Kosovo B je van funkcije zbog kvara turbine. Očekuju se majstori iz inostranstva, pa je preliminarna procena da će do 20 januara biti osposobljen.

Uvedene restrikcije zamišljene su po sistemu „dva sata bez – osam sati sa strujom“. Međutim, u praksi isključenja su i duža, traju do tri sata, a potrošači se selektivno nakon četiri sata sa strujom, ponovo na najmanje dva sata isključuju iz sistema.

„Mi kao ugostitelji jednostavno ne možemo da funkcionišemo ako nema struje, ako nema vode, nemamo osnovnih elemenata za rad, na najgori mogući način se odrašava na poslovanje“, kažu meštani.

Agregati su ponovo u funkciji. Privredna društva, trgovine, institucije ne mogu bez njih. U domaćinstvima agregate pali ko ih ima. Grejanje na drva i pelet je glavno, ali za rad grejnih sistema opet je potrebna struja.

„Kao sve grane, tako i naša grana trgovačka otežano posluje bez struje iz razloga što nemamo 3-4 puta dnevno po dva sata, plus dodatni trošak za nas jer agregati troše ogromne količine nafte“, navode trgovci.

Iz elektroprenosne mreže upozoravaju da redukcije struje mogu da budu i češće, ako trenutni plan ne donese stabilizaciju sistema. Blok dva, iako ga budu vratili u proizvodni sistem, ne garantuje da kriza neće da potraje ni posle januara.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar