Poverenica: Nasilnik više neće biti siguran da ga žena neće prijaviti

Još jedan slučaj partnerskog nasilja izazvao je buru na društvenim mrežama. Više od 17.000 objava podrške i ispovesti devojaka i žena koje su trpele nasilje, usledilo je posle objave sestre devojke koju je, kako je napisala, godinama fizički i psihički zlostavljao partner. Objavljene su pod oznakom „nisam prijavila“.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da je taj tabu pao, te da žene više ne ćute o nasilju.

„Bilo je pitanje dana kada će ovako nešto da se desi. Ovo nije početak, objava sestre devojke koja je bila suočena sa nasiljem. Ova godina je počela odlukom dve mlade, hrabre glumice Milene Radulović i Ive Ilinčić da prijave dugogodišnje seksualno nasilje“, kaže Jankovićeva.

Ističe da nije neočekivano da jedan tvit, naročito u uslovima aktuelne zdravstvene krize koja je uticala na sve na nas, pokrene čitavu revoluciju.

„Možemo ovo nazvati revolucijom, kojoj je bilo krajnje vreme, jer nema nijednog razloga da se žene stide nasilja i preispituju sebe“, kaže poverenica.

Prema njenim rečima, kada bi se sumiralo zašto žene ne govore o nasilju, razlog su nepoverenje i viševekovni patrijarhat, koji je žene ućutkivao.

„Nesporno je da su se žene ohrabrile i da više neće ćutati. I ne treba da ćute. Sama činjenica da više neće ćutati je veliki pomak u ovoj borbi protiv nasilja koja traje i trajaće. Sada će se nasilnici možda preispitati i odustati, ne u svim slučajevima, ali niko neće biti siguran da će žena ćutati“, ističe Jankovićeva.

Dodaje da nikada ne treba pitati zašto žena nije prijavila nasilje.

„Ćutale su dok nisu smogle snage da se suoče sa sopstvenim mrakom, zbog autoriteta institucija ućutkivanja, straha, nepoverenja, strukturalne diskriminacije“, rekla je gošća Jutarnjeg programa.

Institucije na ispitu

Jankovićeva kaže da su institucije u velikoj meri izgubile poverenje, kada je reč o prijavljivanju nasilja, zato što sistem nije dobro funkcionisao.

„On se jeste u značajnoj meri popravio, naročito od donošenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, 2015. godine“, kaže poverenica i dodaje da ne stvara zakon pravilno društvo, već kultura i svest.

Navodi i da za institucije traje ispit kako se odnose prema nasilju nad ženama.

„Položili smo prvi kolokvijum. Ovaj ispit traje. Nema ništa gore da mi čitamo šta su žene prijavile, šta se desilo. Hoćemo li da naiđemo na poruku da je neko na 20, 30, 40 godina zatvora osuđen zbog toga“, upitala je Jankovićeva.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti zaključuje da institucije nisu u potpunosti odgovorile i da tek predstoji borba, da treba razbijati okove patrijarhata, kao i da treba da se govori ne samo o nasilju nad ženama već i nad muškarcima, što je i dalje tabu u našem društvu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar