Povećava se ulaganje iz budžeta za organsku proizvodnju, zašto je pakovanje važno

Goran Šokšić iz Taraša je najmlađi organski proizvođač u Srbiji. Uskoro će završiti smer za organsku proizvodnju na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. U okviru gazdinstva se bavi unapređenjem prodaje. Pakovanje je prvo što potrošačima može najaviti da je reč o organskoj proizvodnji, navodi Goran Šokšić.

„Konvencionalni krompir prodaje se kao rinfuz i vi sami ga merite, a opet organski krompir je skuplji i on sam po sebi mora biti zapakovan u pakovanju da se ne bi mešao sa konvencionalnom robom“, priča Goran Šokšić iz bio farme „Šokšić“ iz Taraša.

U Srbiji pod organskim povrćem ima 180 hektara. To je još uvek nedovoljno za konkurentnost, pa se cene organskih proizvoda približavaju onim iz konvencionalne proizvodnje.

„Iz uvoza proizvodi su mnogo povoljniji nego naši i prosto moramo da budemo u njihovom nivou. Ove godine bili su izuzetno mali prinosi, ali cene organskih proizvoda su ostale na istom nivou“, kaže Gordana Šokšić iz bio farme „Šokšić“ iz Taraša.

Grad Zrenjanin je izdvojio 1,1 milion dinara za podsticaj organske proizvodnje. Prostora za razvoj ima, samo u Mužljanskom ritu na salašima su idealni uslovi, a 40 ari takve zemlje želi da iskoristi Mihalj Išpanović.

„Petnaest, dvadeset godina smo uzgajali cveće ispod plastenika i sad nema više radne snage i onda sam odlučio za organsku proizvodnju i konkurisao sam za sadnice kajsije“, ispričao je Mihalj Išpanović iz Mužlje.

Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, napominje da su ukupno u ovoj godini od devet prijavljenih aplikacija, svi dobili sredstva i da je to jedan dobar pokazatelj da organska proizvodnja u Zrenjaninu treba i zaslužuje da bude podstaknuta.

Ministarstvo poljoprivrede je predvidelo da u 2022. godini poveća ulaganja u tu proizvodnju iz agrarnog budžeta na 380 miliona dinara, što je 62 odsto više nego lane.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar