Posle tri decenije obnovljena pravoslavna crkva u Petrinji

Boris Milošević i Milorad Pupovac čestitali su Božić vernicima koji slave po gregorijanskom kalendaru, uz poruke važnosti obnove i mirenja.

„Činjenica da su u Petrinji obnovljene i katolička i pravoslavna crkva dva su dobra znaka da je došlo vreme obnove i mirenja, a ne rušenja i sukobljavanja. Zato smo danas ovde da slavimo Svetog Spiridona i da istovremeno čestitamo svim vernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru“, rekao je Pupovac.

Crkva Svetog Spiridona, više puta uništavana tokom 20. veka, prvo 1941. a poslednji put 1991. godine, središnje je mesto molitve pravoslavnih vernika petrinjskog kraja, saopštio je SNV.

Crkva je obnovljena zahvaljujući donacijama Pokrajinske Vlade Vojvodine, kao i samih vernika, uprkos zemljotresu i svim drugim nevoljama koje su zadesile stanovnike Banije u 2020. i 2021. godini, prenosi Indeks.hr.

„Došli smo ovde i kako bismo posvedočili da je potrebno da osnažimo napore na obnovi Petrinje, Gline, Siska i svih sela koja su postradala na ovom području, kao i svih stradalih hramova. Kao što smo se pre godinu dana upregli da humanitarno pomažemo, tako ćemo godinu dana nakon potresa nastojati da se i Vlada i mi upregnemo u pitanje obnove i da svi koji su do sada na oko toga oklevali na različite načine, budu angažovani na pravi način“, izjavio je Pupovac.

Podsetivši da aktivisti SNV-a redovno obilaze građane koji su još u kontejnerima, kao i da je SNV organizirao akciju „Banija je naša kuća“, Pupovac je najavio podelu građevinskog materijala za obnovu i gradnju kuća.

Posle liturgije, Milošević je izjavio da je petrinjska parohija u zemljotresu pre godinu dana ostala bez crkava i bez parohijskog doma.

„Ova crkva, čija je gradnja započeta prije potresa, srećom nije oštećena, a sada je dobila krov, pa će vjernici moći dolaziti“, kazao je Milošević.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar