Posle maratonskih pregovora Rute novi-stari holandski premijer

Koalicija će se sastojati od četiri partije koje su na vlasti od 2017. godine, ali su ovo, prema navodima Rojtersa, najduži razgovori ovog tipa u holandskoj istoriji, razgovori koji vraćaju stranke u koaliciju nakon izbora 17. marta, kada nije bilo pobednika.

Razgovori su trajali rekordan 271 dan, jer partije na početku pregovora nisu uspele da odu dalje od pitanja ko će moći da sedi za pregovaračkim stolom, nakon što je došlo do neuspelog glasanja o nepoverenju Ruteu u aprilu.

Najviše glasova je dobila konzervativna Narodna stranka za slobodu i demokratiju (VVD) koju predvodi Rute, inače predsednik holandske vlade od 2010. godine.

Rute je sada premijer sa najdužim stažom u EU, zajedno sa mađarskim predsednikom vlade Viktorom Orbanom.

Sa osvojenih 22 odsto glasova, Ruteu je potrebna podrška pro-EU D66 partije, hrišćansko-demokratske CDA i konzervativne Hrišćanske unije (CU) da obezbedi većinu u parlamentu.

Očekuje se da će dogovor buduće vlade biti detaljno prezentovan u sredu, nakon što će od Rutea biti zatraženo da sastavi novu vladu, koja bi trebalo da zvanično počne sa radom sledeće godine.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar