Posle 5 godina, pušteno u probni rad Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu

Fabrika vode pet godina čeka da krene sa preradom. Probni rad linije koju je Evropska unija podržala sa više od 10 miliona evra nadgledaće tim inženjera različitih struka.

„Zadatak komisije za tehnički pregled jeste prvenstveno da proveri da li su izvedeni radovi u skladu sa građevinskom dozvolom i tehničkom dokumentacijom na osnovu koje je izdata, da li su poštovani uslovi kvaliteta, normativi i da li je u krajnjem slučaju ovo postrojenje podobno za upotrebu, da li radi efikasno i bezbedno“, objašnjava dr Aleksandar Đukić, predsednik Komisije za tehnički pregled.

Da se kolektor u dužini od 5150 metara nije iznova gradio sve bi bilo mnogo brže. Provera urađenog, spajanje sa industrijskim kolektor, tender za nadzor, monitoring otpadnih voda. Neophodni koraci do početka rada fabrike za preradu otpadnih voda.

„Maksimalni zakonski rok za probni rad je 12 meseci, tako da je i ta mogućnost data, ako dođe do nekih nepredviđenih okolnosti ipak je ovo postrojenje stajalo od 16. godine“, kaže Maja Milošević Milojić, direktor jedinice za implementaciju.

Istovremeno završena je i linija mulja koju je država finansirala sa gotovo pola milijarde dinara.

„Vlada Republike Srbije izgradila po drugi put novi kolektor 464 miliona dinara i linija mulja 497,5 miliona dinara, zaista jedna vredna investicija, velika investicija“, navodi Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Puštanjem u rad Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Leskovac je uz Suboticu kompletno rešio tretman otpadnih voda i skladištenje otpada po standardima Evropske unije.

„Postoje sad različite procene, ali sigurno je preko 7 milijardi evra da bi postigli te standarde kojih ima u Evropi“, kaže Vladica Božić iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Posla još ima, u dvadesetak sela istovremeno naredne godine gradiće se kanalizaciona mreža, neophodna za nesmetan rad linije mulja i korišćenje bio-mase. Za ovu treću fazu holandska vlada opredelila je 8 miliona evra.

Tako će život građana postati kvalitetniji, a životna okolina, pre svega Južna Morava, neuporedivo čistija.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar