Posao za najbolje, 200 lekara i 500 medicinskih sestara i tehničara počinje sa radom

Ovo već postaje tradicija, rekao je za RTS direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin, podsećajući da se od juna 2018. godine na svakih šest meseci primaju mladi medicinari.

Ašanin kaže i da je većina zaposlenih lekara ostala na mestima za koja su pokazali interesovanje.

Diplomac Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dušan Živanović pokazao je interesovanje za dijabetes i bolesti metabolizma.

„Zahvaljujući uspehu, volontiranju i naučnom radu, uspeo sam da dobijem mesto. Uspeh, odnosno ocene samo su jedno merilo, a rad u kliničkim uslovima nešto gde tek treba da se dokažemo“, kaže Dušan.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da država i Ministarstvo zdravlja imaju plan i stvara se nova baza za uspešan zdravstveni sistem.

„Ovoga puta ljudi su se javljali i za oblasti gde ranije nije bilo toliko interesovanja – od opšte hirurgije, patologije do radiologije i anesteziologije, a to su sve oblasti gde smo imali deficit kadra. Diplomci, njih sto trideset dvoje, koji su ranije primljeni, svi oni su radili i u Batajnici. Naše iskustvo s njima i njihov rad pokazao je da su oni bili ne samo uspešni studenti već i da će biti dobri lekari“, rekao je profesor Milika Ašanin.

Kada je reč o epidemiji koronavirusa u našoj zemlji, situacija je povoljnija, ali i dalje krhka i može lako da se pokvari, kaže direktor KCS.

„Na Infektivnoj klinici imamo oko 80 pregleda dnevno, što je za trećinu manje nego u oktobru i novembru. Međutim, prethodnih dana imali smo blagi porast i novih slučajeva i prijema u bolnice. Trenutno je na bolničkom lečenju u Batajnici oko 340 pacijenata, od njih je 21 pacijent intubiran“, naveo je Ašanin.  

Direktor KCS naglašava da moramo da pratimo šta se dešava u regionu i drugde u svetu.

„Omikron soj postaje dominantan u Americi i prodire dalje jer je vrlo zarazan i čak i oni koji su preležali kovid imaju 40 odsto veće šanse da se ponovo zaraze ovim novim sojem“, rekao je za RTS profesor Milika Ašanin.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar