Pomoć leskovačkim poljoprivrednicima – ove godine njih više od 1.000 dobija subvencije

Krompira se u Pečenjevcu ne odriču, jer je on deo tradicije i simbol ovog sela. Niske cene i bolesti naterale su ih da smanjuju površine, pa su i prinosi sve manji. Ljubinko Marković okrenuo se voćarstvu. Svaki stečeni dinar ulaže u nove zasade.

„Sadim jagode, sadim maline, sadim kupine, sadim krompir i višnje najviše imam. Ove godine je dobra cena, dobro smo unapredili i zahvalan sam i proširavam. Sad sam proširio, posadio sam breskve oko 200 komada“, kaže Ljubinko Marković, poljoprivrednik iz Pečenjevca.

Na plodnoj zemlji duž Jablanice i Južne Morave sve je više plastenika. Za povrtare predaha nema. Kreću pripreme za novu sezonu. Pravo vreme za bespovratnu pomoć.

„Uz tu pomoć i delom našim sredstvima uspemo jednu dobru površinu da pokrijemo sistemom za navodnjavanje kap po kap“, navodi Milan Stojanović, poljoprivrednik iz Donje Lokošnice.

„Uložimo 50.000 do 60.000 za sistem kap po kap, a opština nam vrati dvadesetak hiljada“, dodaje Saša Milosavljević, poljoprivrednik iz Donje Lokošnice.

Na teritoriji grada Leskovca registrovano je 11.000 poljoprivrednih gazdinstava. Već godinama oko 1.000 se prijavi za subvencije i svima se izlazi u susret.

„Bilo je predviđena 30 miliona i to je bilo nedovoljno, pa smo rebalansom još 16 miliona dodali, to je 46 miliona. Preko 1.090 je prijavljeno ove godine“, ističe Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Pojedinačni iznosi su do 40.000 dinara. Za veća ulaganja, nabavku mehanizacije i opreme koriste se subvencije nadležnog ministarstva.

„Naši poljoprivredni proizvođači apliciraju za opremu za plasteničku proizvodnju, nabavku konstrukcije, nabavku folije za pokrivanje“, objašnjava Dalibor Cvetanović, direktor PSSS Leskovac.

Iz budžeta grada Leskovca naredne godine za poljoprivredu će biti izdvojeno više od 100 miliona dinara, gotovo polovina planira je za subvencije.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar