Pomilovana bivša južnokrejska predsednica

Park Geun Hje (69), je prvi demokratski izabrani lider Južne Koreje koji je bude opozvan sa funkcije 2017. godine zbog skandala u kome su učestvovali i šefovi dva konglomerata, od kojih je jedan „Samsung“, prenosi Rojters.

Park Geun Hje proglašena je krivom za dogovaranje sa prijateljem kako bi pribavila desetine milijardi vona (1 evro = 1.345,2 vona) od glavnih južnokorejskih korporacija koje je koristila za finansiranje porodice, prijatelja i neprofitnih fondacija.

U januaru je najviši sud Južne Koreje potvrdio kaznu od 20 godina zatvora kaznu za Park zbog optužbi za korupciju, čime je okončan pravni proces protiv nje.

Iz kancelarije južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina saopšteno je da pomilovanjem Parkove treba da se „prevaziđe nesrećna prošlost, promoviše jedinstvo naroda i da se ruku pod ruku krene u budućnost.“

Rojters podseća da je Mun ranije obećao da neće pomilovati one koji su osuđeni za korupciju, ali su brojne pristalice i političari glavne opozicione partije, konzervativne Moć naroda apelovale na pomilovanje Parkove uoči martovskih predsedničkih izbora, navodeći njeno loše zdravlje i produbljivanje političkih sukoba.

Sa druge strane, prethodnik Parkove, konzervativac Li Mjung Bak koji se takođe nalazi u zatvoru zbog korupcije, nije pomilovan.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar