Poljoprivrednici u Sremu jedva čekaju 2023. godinu

Do jezera koja okružuju plodne oranice, voćnjake i vinograde, voda će stizati cevovodom dugim 22 kilometra.

Kanal Jarkovačka Jarčina povezan je se Savom. Na njemu će biti izgrađena crpna stanica, odakle će četiri pumpe 1.000 litara vode u sekundi potiskivati ka Borkovačkom i Pavlovačkom jezeru.

Navodnjavanje iz kanala i akumulacija smanjuju troškove, a povećavaju prinose i prihode, kažu poljoprivrednici.

„Ovim projektom vodostaj samog kanala Jarčine bi se povećao, a samim tim mi bismo imali neku sigurnost da bismo imali dugoročnu sigurnost, da bismo imali održiv nivo voda. Poljoprivreda bez navodnjavanja u budućnosti nije ništa“, kaže Marko Knežević, poljoprivrednik iz Jarka.

Najveću korist od novog sistema imaće poljoprivrednici koji poslednjih godina na južnim padinama Fruške gore uvećaju zasade voća.

„Ovo je velika šansa, na hektaru gde smo do sada možda pravili do hiljadu evra profita, da sada pravimo profit koji je puta deset, puta petnaest na jednoj jedinici površine. To je ono što menja Srbiju, ono što kvalitativno menja poljoprivredu“, kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Deo sistema strujom će se snabdevati iz obnovljivih izvora. Početak radova planiran je narednog meseca.

„Važno je da pomenemo da se cela ova trasa cevovoda vodi uz zemlju koja je na korišćenju ‘Voda Vojvodine’, ne trebaju nikakve specijalne dozvole i kroz atarske puteve, koji pripadaju gradu Sremskoj Mitrovici i gradu Rumi, tako da tu nećemo imati nikakvih prepreka“, rekao je Srđan Kružević, direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“.

Vrednost projekta koji je pripreman nekoliko godina je 15.000.000 evra. Finansira se zaduživanjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar