Pokrenut postupak protiv policajaca zbog pesama koje veličaju zločine, Bošnjaci traže oštrije kazne

Iz Novog Pazara stiže poziv da se adekvatno kazne oni koji su uznemirili Bošnjake i javni red i mir u Priboju. U gradu za koji Bošnjaci kažu da je primer suživota incidenti su počeli uoči Nove godine a nastavili se uvredljivim grafitima i pesmama tokom proslave Božića.

„Želimo ne da policajci budu disciplinovani kroz neku odluku, meru, već da budu u zatvoru. Želimo da oni koji su pevali i pozivali da se puca na džamije, uz praznične pesme, budu u zatvoru – jer samo tako ima smisla da se stane ovom zlu u kraj“, rekao je Usama Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja.

„Ako granična policija želi da ovakvim pesmama slavi rođenje svoje dece, da ovi stihovi budu njima uspavanke, šta možemo očekivati kada ta deca porastu u zrele ljude? Da li svakog hrišćanskog blagdana moramo da strepimo od incidenata“, upitao je imam medžlisa u Priboju.

Policajac koji je rođenje deteta sa kolegama proslavljao uz pesme o zločinima izvinio se sugrađanima na društvenim mrežama. U međuvremenu pokrenut je disciplinski postupak protiv zaposlenih u MUP-u koji su učestvovali u incidentu.

I poverenica za zaštitu ravnopravnosti najoštrije osuđuje incidente u Priboju. Na pitanje RTS-a kaže i da takvi incidenti nanose štetu celom društvu.

„Očekujem adekvatno sankcionisanje za nedopustivo ponašanje i govor mržnje koji je postao dostupan i javnosti putem društvenih mreža, jer je važno pokazati da se ovakvi ispadi ne tolerišu, bez obzira ko je u pitanju. Kada je reč o incidentu u kojem su učestvovali pripadnici MUP-a na privatnoj zabavi, dobro je što je odmah upućeno i javno izvinjenje a incident osuđen od strane najviših predstavnika države“, rekla je poverenica Janković.

Dodaje da poslednji pojedinačni ispadi treba da naiđu na osudu svih a ne da budu razlog za produbljivanje tenzija, jer to, ističe, nije slika našeg društva niti odražava odnose u njemu.

Prema poslednjem popisu stanovništva 2011. godine, u Priboju, gradu na tromeđi, živi nešto više od 27.000 stanovnika. Većinu čine Srbi, Bošnjaka je oko 14 procenata.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar