Počele e-Konsultacije, građani uključeni u donošenje odluka

Sve faze izmene ili donošenja jednog propisa ili dokumenta kao i digitalna javna rasprava od danas na jednom mestu. Na portalu e-Konsultacije građani i zainteresovane strane biće informisani, ali će imati mogućnost da daju svoje i pročitaju tuđa mišljenja o planiranim promenama.

Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihajlo Jovanović kaže da se na taj način unapređuje javno-privatni dijalog i povećava odgovornost rada organa javne uprave.

„Namera nam je da portal e-Konsultacije bude prihvaćen kao jedinstvena zajednička tačka za razmenu mišljenja i ideja koji će između državnih organa i predstavnika zainteresovane javnosti razviti partnerski odnos i značajno unaprediti način na koji se donose odluke u našoj zemlji“, ističe Jovanović.

Pokretanje portala finansirala je i pomogla nemačka organizacija za međunarodnu saradnju. Time se nastavlja nemačka podrška reforme administrativne uprave i digitalizacije Srbije.

„Sada je veliki izazov da se uključe sve strane. Da se što više informacija unese i da društvo i zainteresovani građani učestvuju, to je naredni korak. Važno je da se svi državni organi registruju na portal i na taj način će se obezbediti bolja uključenost građana i veći stepen zadovoljstva ljudi učinkom države“, naglasio je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Za Vladu, koja je do sada usvojila 173 zakona, od toga više od polovine uz javne rasprave, portal će biti novi korak ka građanima.

„Sada sa ovim portalom neće biti moguće da usvojite zakon ne bez javne rasprave već ni bez javne konsultacije. Doneli smo uredbu kojom smo dali kao obavezu da u sve faze donošenja odluka od danas će se ovo realizovati na potpuno transparentan način“, poručila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Na ovaj portal do sada su se registrovale 24 institucije, od toga 21 ministarstvo. Kada je reč o portalu e-Uprave, u sklopu koga funkcioniše i e-Konsultacija, na tom mestu zajednički jezik našlo je 3.800 institucija i 1.112.000 registrovanih građana.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar