Poboljšani izgledi za povećanje kreditnog rejtinga Srbije

Ministarstvo finansija saopštilo je da je Agencija istskla da će se u narednih godinu dana stvoriti objektivni uslovi za povećanje kreditnog rejtinga na investicioni nivo ukoliko se nadmaše projektovana očekivanja priliva od stranih direktnih investicija, stope rasta i učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu.

Strukturna poboljšanja privrede podržana merama ekonomske politike dala su rezultate već u prvoj polovini 2021. godine. To je jedan od glavnih razloga revizije očekivanog rasta bruto domaćeg proizvoda u 2021. godini na 7 odsto, dok se u 2022. godini projektuje rast od preko 4 odsto. Kao osnovne pokretače rasta Agencija navodi javne investicije i privatnu potrošnju.

„Visokom nivou rasta bruto domaćeg proizvoda doprinelo je više faktora, a pre svega adekvatna i izbalansirana podrška fiskalne i monetarne politike koja je dala značajan doprinos u ublažavanju negativnih efekata pandemije, brz proces vakcinacije stanovništva, kao i otpornost sektora proizvodnje i građevinarstva na negativne efekte pandemije“, saopštava Ministarstvo finansija.

Mere koje su imale za cilj očuvanje proizvodnih kapaciteta celokupne privrede, održanje životnog standarda stanovništva i očuvanje likvidnosti, značajno su, kako se navodi, pomogle, ne samo da se ublaže neposredne posledice pandemije, već i da se stvore uslovi za dinamičan rast i da se sačuvaju radna mesta.

„Republika Srbija uspela je da, zahvaljujući pravovremenim, snažnim i adekvatnim merama monetarne i fiskalne politike dobro odgovori na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, umanji i ograniči negativne efekate pandemije i stvori dobru osnovu za brži privredni oporavak, podržan visokim nivoom privatne potrošnje“, objavilo je Ministarstvo na svom sajtu.

U izveštaju Agencije istaknuto je kontinuirano jačanje bankarskog sektora, naročito u pogledu smanjenja učešća problematičnih kredita u poređenju sa prethodnim godinama. Navodi se i da je kurs dinara ostao stabilan, a da su devizne rezerve na rekordno visokom nivou.

O javnom dugu 

Takođe, Agencija u svom izveštaju ističe da će, nakon povećanja fiskalnog deficita tokom trajanja krize u 2020. i 2021. godini, doći do uravnoteženja javnih finansija i njegovog značajnog smanjenja već u 2022. godini na 3 odsto BDP-a i projektuje dodatno smanjenje deficita u narednim godinama.

Umanjenje deficita preokrenuće trenutno samo privremeno rastuću putanju javnog duga. Tokom sledeće godine očekuje se stabilizacija učešća javnog duga u BDP-u, a nakon toga i njegovo vraćanje na silaznu putanju.

Uslovi finansiranja na međunarodnom i domaćem tržištu su tokom 2021. godine bili više nego dobri, što je Vlada Republike Srbije iskoristila i prikupila sredstva po veoma povoljnim stopama. Višak akumuliranih sredstava prikupljenih tokom proteklih meseci dodatno će uticati na smanjenje učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu.

„Poboljšanje izgleda za povećanje kreditnog rejtinga još jedna je potvrda dobrih ekonomskih rezultata koje je Republika Srbija postigla u prethodnom periodu, i jasan je signal potencijalnim investitorima za povećanje sigurnosti ulaganja u Srbiju. Povećanje ekonomskog rasta, rast investicija i veća zaposlenost stvaraju povoljan ambijent za dalji rast i razvoj privredne aktivnosti“, zaključuje Ministarstvo finansija.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar