Planine, gradovi, banje – traži se mesto više i za Božić

Činjenica da je 100.000 turista u novogodišnjoj noći boravilo u prestonici Srbiji, potrđuje da je Beograd ličio na period iz 2019. godine kada je imao rekordan broj turista. Procena je da je grad zaradio između 90 i 100 miliona evra. 

Marija Labović kaže za RTS da su se ponovo vratili turisti na ulice glavnog grada, ali da je posebno važno da ih je bilo i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i da se osetio, kako kaže, pravi duh Nove godine.

Pored turista iz regiona, bivše Jugoslavije, navodi da je najviše gostiju bilo iz Turske, Rusije, Emirata i iz Rumunije i nada se da će taj trend biti nastavljen i u narednom periodu. 

Labovićeva ističe da su turisti za novogodišnje praznike uglavnom gledali da ih provedu u sklopu gastronomske ponude, više su bili usmereni na izlaske.

Međutim, ono što je takođe važno je da su i ostale destinacije bile veoma popunjene, kao što su planinski centri i banje.

„Svako je imao nešto u zavisnosti od svojih preferenci – oni koji su bili u gradu mogli su da u toku dana posete neke kulturno istorijske znamenitosti. Svakako da je gastronomija u centru pažnje ovih dana, ali mi smo zaista destinacija koja je sebe profilisala kao destinaciju kulturnoistorijskih znamenitosti, aktivnog odmora, tako da je ovaj zimski period svakako prilika za aktivni odmor“, navela je Labovićeva. 

Čisto i sigurno

Posebno je istakla važnost što su se mnogi objekti imaju certifikat „Čisto i sigurno“, koji potvrđuje, na neki način garantuje onima koji borave u njima bezbedniju i sigurniju sredinu.

Takođe, pogotovo što on potvrđuje ne samo da se primenjuju epidemiološke mere, već i nešto više od toga, s obzirom da je to  certifikat koji je prisutan i u drugim evropskim zemljama.

„Jako važno da pomenemo i da turisti veoma obraćaju pažnju na to kako se primenjuju epidemijske mere, naročito inostrani. Mislimo da je certifikacija jako važna i moramo u narednom periodu da se pridržavamo svih epidemijskih mera a i da dočekamo turiste, jer prava mera nam garantuje i oporavak, koji gledajući ove novogodišnje praznike ali i sam kraj 2021. godine uliva optimizam da se do 2023. se vratimo na nivo iz 2019. godine“, naglasila je Labovićeva.

Veliko interesovanje i za Božić i zimski raspust

Istakla je i da je, prema informacijama s terena, veliko interesovanje i tokom predstojećeg Božića i za Srpsku novu godinu, ali i do kraja školskog raspusta – u planinskim centrima na prvom mestu 90 posto, a u banjama 70 posto. Nešto je manja u ruralnim sredinama i gradovima u unutrašnjost.

Zlatibor, Kopaonik, Stara planina su se pozicionirali i kao skijaški centri, tako da Stara planina iz godine u godinu privlači sve više domaćih ali i stranih gostiju, naročito iz okolnih zemalja.

„Tako da se krevet više traži i na Staroj planini, ali bi dodala i Divčibare, Taru i Zlatar kao planine koje se se sve više traže, naročito u periodu zimskog raspusta i u ovom trenutku je teško pronaći neku sobu slobodnu“, ukazala je Labovićeva.

Dodala je i da još uvek nije na nivou broj dolazaka inostranih turista, pre pandemije odnos je između domaćih i inostranih bio 50 prema 50 posto, a sada je svega 30 odsto stranih.

„Nadamo se da će ova godina da nam vrati inostrane turiste ponovo i da nastavimo da nižemo rekorde i da budemo ponosni i na broj noćenja i na devizni priliv od turizma.  Iako neke zemlje imaju pad noćenja i 70 posto, u  odnosu na 2019. godinu imamo pad noćenja od nekih 30 posto, što verujemo da možemo da nadoknadimo u ovoj godini“, ocenjuje Labovićeva.

Srbija otvorena kancelarija

Takođe, ukazala je i da su neke destinacije postaju sve popularnije i da su se navike turista  promenile, više su okrenuti ka prirodi, organskoj hrani i aktivnom odmoru.

Tako je, kaže i ruralni turizam postao veoma popularan i boravak u seoskim domaćinstvima gde može da se konzumira i organska hrana i ponovo osete tradicionalne vrednosti. 

„Kada je krenula pandemije i mnogi ljudi ostali kod kuće, mi smo predstavili projekat „Srbija otvorena kancelarija“. Tako da eto ideje za sve one koji se još nisu vratili u svoje kancelarije da mogu da razmisle da mogu da rade i sa nekih lepih destinacija u Srbiji i da spoje lepo i korisno, odmor i posao na jednom mestu, poručila je Labovićeva. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar