Petković: Pušteni koordinator RIK-a i vozači kamiona koji su privedeni na Merdaru

Dva kamiona sa materijalom neophodnim za održavanje referenduma zadržani su na administrativnom prelazu Merdare, a privedeni su trojica vozača i koordinator Republičke izborne Komisije Marko Janković.

„Umesto da ih dočekaju predstavnici OEBS-a, koji je trebalo da preuzmu materijal i distribuiraju ga na 140 biračkih mesta, sačekalo ih je deset vozila kosovske policije“, rekao je Petar Petković gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Prema Petkovićevim rečima, njima su oduzeti mobilni telefoni i odvedeni su u kosovsku policiju u Lužanima, desetak kilometara od Merdara ka Podujevu.

Dodao je da je Beograd sinoć poslao oficira za vezu Dejana Pavićevića i da su oni oslobođeni i da su na putu za Beograd.

Petković kaže da je specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavu Lajčaku rekao da su prekršeni svi sporazumi, dok se, tvrdi, šef OEBS-a na KiM Majkl Davenport nije ni javio na telefon.

Podsetio je da kosovska skupština danas treba da donese Dekalaraciju o zabrani sprovođenja refrenduma. Od kad je Aljbin Kurti premijer privremenih institucija u Prištini na KiM su se dogodila 133 međunacionalna incidenta. 

Naglasio je da je zaplenjeni referendumski materijal još nalazi na administrativnom prelazu Merdare i da OEBS još može da ga distribuira kao što su se obavezali dogovorom od 22. decembra.  

Petković kaže da je važno je što se zemlje Kvinte oglasile i pozvale Kurtija da omogući održavanje referenduma, uprkos njegovim tvrdnjama da je to suprotno kosovskom ustavu.

Dodaje da je to isto poručio i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Podseća i da je američki državni sekretar Entoni Blinken poručio Kurtiju da vrati zamah dijalogu Beograda i Prištine i da ne preduzima jednostrane poteze. 

„Zapad može da izvrši potreban pritisak, očekujemo od OEBS-a da podeli referendumski materijal, Srbima se krše osnovna ljudska prava i po Rezoluciji 1244 i po svim svetskim standardima“, ističe Petar Petković.

Kaže da je u jučerašnjem razgovoru predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba na KiM, poručeno da je potrebno da obezbedimo mir i da prestanu napadi na Srbe.

„Srbi na KiM će poslušati Beograd i glasati za ustavne promene na referendumu“, dodaje Petković.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar