Petković: Neistinite Kurtijeve tvrdnje da se struja na severu KiM ne plaća

Petar Petković je, reagujući na izjavu Aljbina Kurtija, naveo da je Kurti po ko zna koji put pokušao da plasira neistinu kako se struja na severu Kosova i Metohije tobože godinama ne plaća.

„Činjenice govore suprotno, a to je da je apsolutno svaki kilovat potrošene električne energije svih ovih godina unazad uredno plaćen, jer su zvanični Beograd i EPS do početka 2021. godine plaćali struju koja je preko prenosnih sistema EMS-a stizala u četiri opštine na severu Kosova i Metohiji“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je reč o „električnoj energiji Republike Srbije, kojom je Beograd snabdevao sever KiM i to od trenutka kada je Priština pre jedne decenije fizički prekinula snabdevanje severa strujom, što je moglo da dovede do humanitarne katastrofe“.

„Isključivu odgovornost za trenutno nerešeno stanje na terenu snose vlasti privremenih institucija u Prištini koje uporno odbijaju da izdaju licencu za snabdevanje strujom kompaniji ‘Elektrosever’, čime direktno krše sporazume iz oblasti energetike postignute 2013. i 2015. godine u okviru dijaloga Beograda i Prištine“, ističe Petković.

Prema njegovim rečima, Priština odbija da o toj temi čak i razgovara tokom poslednjih rundi dijaloga u Briselu, iako je dobijanje licence za snabdevanje za kompaniju „Elektrosever“ od vitalnog značaja, ali to Kurti očigledno ne želi“.

„Po pitanju energetike stvar je vrlo jasna, Priština namerno pravi problem, jer odugovlači davanje licence ‘Elektroseveru’, koji je po sporazumu davno ispunio sve neophodne uslove“, kaže se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar