Pet upada u Vindzor ove godine, sledi veliko preispitivanje obezbeđenja britanske kraljice

Identitet i motiv muškarca nisu poznati. Zna se samo da je reč o devetnaestogodišnjaku rodom iz Sautemptona.

Britanski tabloidi tvrde da je muškarac bio naoružan samostrelom i da je uhapšen pre nego što je uspeo da stigne do zgrada u kompleksu zamka.

Policija za oblast doline reke Temze saopštava da je do hapšenja došlo „samo nekoliko trenutaka“ pošto se mladić našao na kraljevskom posedu.

Članovi kraljevske porodice, koji slave Božić u Vindzoru, obavešteni su o incidentu, a policija insistira da je istraga u toku i da „nema nikakve dodatne opasnosti“.

Britanski mediji ističu da je do hapšenja došlo u trenutku kada je kraljica Elizabeta Druga dočekivala najstarijeg i najmlađeg sina Čarlsa i Edvarda sa porodicama pre božićne službe u kapeli Svetog Đorđa.

Reč je o petom upadu nepoznatih lica na kraljičino imanje u Vindzoru ove godine, te se očekuje veliko preispitivanje mera obezbeđenja britanskog monarha.

Upad u kraljičinu spavaću sobu

Najozbiljniji incident ove prirode dogodio se 9. jula 1982. godine kada je Majkl Fejgan upao u kraljičinu spavaću sobu u Bakingemskoj palati.

To je bio drugi Fejganov upad u palatu.

Po sopstvenom priznanju, prvi put je jeo sira i krekera, a drugi put je, pre ulaska u kraljičinu sobu, pio vino i raskrvario se slomivši staklenu pepeljaru.

Obezbeđenje palate uopšte nije reagovalo i čak je ugasilo alarm, koji je Fejganov upad pokrenuo, misleći da je neispravan.

Otkrili su ga kraljičin batler i psi.

Upad ove vrste u to vreme nije bio krivično delo, te je Fejgan samo optužen za krađu vina, ali je kraljica povukla i tu optužbu.

Sam Fejgan je nekoliko meseci posle incidenta bio 90 dana na psihijatrijskom lečenju.

„Narušavanje poseda“ Bakingemske palate postalo je krivično delo tek 2007. godine, kada je rezidencija britanske kraljice u Londonu svrstana u zgrade, koje potpadaju pod krivični zakon o ozbiljnom i organizovanom kriminalu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar