Patrijarh Porfirije u Banjaluci: Uzalud sva podrška sveta ako se duša izgubi

Patrijarh Porfirije je ukazao na Hristovu ljubav, da je on smisao postojanja čoveka i da je došao da to pokaže.

„Ako mislimo da nam sve ono što imamo može obezbediti suštinsku sigurnost, varaju se“, rekao je patrijarh i dodao da to što je materijalno i prolazno nije moglo da „zadovolji krater u njihovoj duši“, rekao je patrijarh koji je u Banjaluci predvodio liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja, povodom današnjeg praznika u RS.

„Gospod je došao među nas da bude naš smisao, bez njega ništa nismo“, istakao je patrijarh Porfirije i dodao da ljudima, kada nemaju Boga u sebi, počne strah da upravlja, a Gospod je, kaže, došao da donese mir“, kaže patrijarh Porfirije.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska je prezime za mnoge ljude koji imaju svoje ime, za mnoge pravoslavne hrišćane koji žive na ovim prostorima.

„Braćo i sestre, i moji su koreni ovde i znam svoju dedovinu, znam da je tu dubok koren pravoslavne hrišćanske zemlje… Ako znamo ko smo, znamo svoje prezime, ma koliko mali, jaki smo, jaki zajednicom sa Bogom, njegovom blagodaću, ljubavlju“, naglasio je srpski patrijarh. 

Kada se govori o Svetom arhiđakonu Stefanu, na čiji je praznik danas služio u Banjaluci, patrijarh je rekao da je ovaj praznik slava svih stanovnika Srpske.

Episkop banjalučki Jefrem zahvalio je patrijarhu što je danas u Banjaluci da proslave Svetog arhiđakona Stefana da bi se pomolili za srpski narod i Republiku Srpsku.

Svetoj liturgiji prisustvovali su predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i brojni vernici.

Patrijarh je osveštao i slavski kolač povodom današeg praznika.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar