Parlament RS usvojio Zaključke o prenosu nadležnosti

Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da u roku do šest meseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske zakone i druge propise koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje Republike Srpske.

Zakoni i drugi propisi kojima je izvršen prenos nadležnosti sa Republike Srpske na institucije BiH neće se primenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu zakona i drugih propisa iz tačke 2. ovih zaključaka.

Narodna skupština RS usvojila je i Deklaraciju o ustavnim principima. 

U Deklaraciji, Narodna skupština zadužuje Vladu RS da, u koordinaciji sa predsednicom Republike Srpske, pripremi tekst Ustava RS kojim će se potvrditi sve nadležnosti Republike Srpske, izuzimajući nadležnosti koje po Ustavu BiH pripadaju BiH.

Novim Ustavom Republike Srpske, između ostalog, Banjaluka će biti određena kao glavni grad Republike Srpske, a Pale kao prestonica Republike Srpske. 

Na današnjoj sednici razmatrane su četiri informacije, nakon čega su usvojeni zaključci u vezi s pravosudnim institucijama, odbranom i bezbednošću, te indirektnim porezima.

Opozicija nije prisustvovala glasanju. Glasala su 52 poslanika, od kojih je 49 iz vladajuće koalicije podržalo zaključke. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar