„Otvoreni Balkan neće stati“ – Vučić, Rama i Zaev poručuju da povezivanje u regionu svima donosi dobro

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se, zahvaljujući odlučnosti sve tri strane, inicijativom „Otvoreni Balkan“ rade važne stvari od kojih će ljudi imati koristi.

Istakao je da, uprkos napadima, ovde nije reč ni o ideji tzv. „velike Albanije“, ni o ideji „velike Srbije“, ili Severne Makedonije.

„Ovde je reč o tome da se ne izgubimo u raspravama između prošlosti i sadašnjosti, a da nam nestane budućnost. Ovde je reč o tome kako možemo da uredimo budućnost na neuporedivo bolji način“, rekao je Vučić.

Razgovara se, kako kaže, o tome kako da više turista iz Severne Makedonije i Albanije dođe u Beograd, na Kopaonik, Zlatibor, u Vrnjačku banju, ali i da više naših turista ide na albansko primorje i severnomakedonska jezera.

Poručio je da su svaki čovek i svaka porodica iz susedne dve zemlje dobro došli u Srbiju, te da na našu zemlju mogu da gledaju kao na drugu kuću i poručio da bi tako i mi trebalo da se osećamo i u Skoplju i u Tirani.

„Razgovaramo o tome da se ukinu takse, možda jednog dana napravimo carinsku uniju, da izbrišemo granice između nas, da naša preduzeća mogu da rade bolje i više, da privlačimo investitore…“, rekao je Vučić i dodao da su privrednici srećni zbog svakog pomaka koji se u okviru ove inicijative napravi.

Ponovio je poziv i Sarajevu, i Podgorici, i Prištini da se priključe „Otvorenom Balkanu“, ali je napomenuo i da se oni ne mogu privući političkim pozivima, već konkretnim stvarima.

Kao primer naveo je privlačenje turista, formiranje posebnog fonda za filmsku industriju, saradnju u oblasti sporta, niže cene drumarine, popuste u hotelima i restoranima za građane iz država članica ove inicijative.

„Za nas je veoma važno to što danas radimo za sebe“, istakao je predsednik Srbije i poručio da je reč o najdirektnijoj koristi za sve ljude.

Poručio je da završavamo sa birokratskim procedurima, te da je neophodno proširiti ove kontakte na sve institucije i pokazati ljudima da imamo mnogo toga zajedničkog.

„Zato sam ljut na sebe, kada kažemo da moramo nekog da pozivamo, kao da mi ne možemo da postojimo bez nekoga. Mi smo ovo uradili pokazujući odgovornost. Napravili smo inicijativu koja će da promeni lice Balkana, čijeg se imena ne stidimo, koja će doneti mnogo dobrog za građane… Ako u Evropi mogu da se dogovore oko svega, zašto ne bismo mogli mi na Balkanu“, upitao je Vučić.

Najavio je i zajednički nastup u Briselu, gde će sve tri zemlje tražiti rešenje za problem tzv. zelenih traka.

Zahvalio je Zaevu i Rami na podršci i posvećenosti regionalnoj saradnji, i najavio da će se sledeći samit održati u Beogradu, u maju ili junu, te da će tada biti organizovan i vinski sajam.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar