Opozicija: Mala izlaznost, referendum nije prošao kako je vlast očekivala

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ocenjuje da referendum nije prošao onako kako je vlast očekivala, uz nisku izlaznost, navodeći da je opcija „ne“ dobila većinu u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Jovanović sumnja u tačnost rezultata koji su sinoć saopšteni, a smatra i da je neprimereno što, kako je rekao, „predsednik čita rezultate, a ne RIK“.

Pokret za preokret smatra da je referendum nelegitiman, što obrazlažu time da je, između ostalog, odluku o njegovom održavanju donela „nelegalna“ skupština bez opozicije.

Tvrde da nije postojala mogućnost obrazlaganja stavova protiv izmena Ustava na Javnom servisu i drugim televizijama i medijima sa nacionalnom frekvencijom, kao i da opozicija i međunarodni posmatrači nisu mogli da kontrolišu referendumski proces.

Kritikuju nisku izlaznost, ali i zameraju što su Srbi sa KiM bili onemogućeni da glasaju na Kosmetu.

Zato će se u toj stranci zalagati za preispitivanje referendumskog procesa nakon izbora 3. aprila.

U Demokratskoj stranci takođe kritikuju što je predsednik Vučić, i to u prostorijama stranke, izašao sa rezultatima referenduma pre RIK-a, ocenjujući to kao presedan.

To vide kao još jedan dokaz „zarobljenosti institucija“, zbog čega navode da opozicione stranke mogu samo zajedno da donesu promene 3. aprila.

Dveri: Izborna krađa 

U Pokretu Dveri tvrde da je na delu „izborna krađa“, i da RIK ćuti o tome da je opcija „ne“ pobedila u najvećim gradovima, a kao odgovornog za to označavaju direktora Zavoda za statistiku Miladina Kovačević.

Isti stav imaju i Zavetnici, zbog čega najavljuju podnošenje prigovora sa dokazima o nepravilnostima, i zahtev za uvid u zapisnike i birački materijal, navodeći da njihovi podaci pokazuju da je u većim sredinama pobedila opcija „ne“.

Radikali žale zbog promene Ustava, navodeći da će se tim izmenama narušiti podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku granu vlasti, jer će, kažu, sudska grana vlasti biti formirana mimo narodne volje, suprotno savremenim demokratskim principima.

Zato smatraju da su te promene u interesu tajkuna, stranih ambasada i nevladinih organizacija, dok narod od njih neće imati nikakve koristi.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar