Odbor za ustavna pitanja formulisao referendumsko pitanje

Članovi Odbora jednoglasno su odlučili kako bi trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu, a ponuđeni odgovori su – „Da“ i „Ne“.

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?“ u skladu je sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

„Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor zaključila je Republička izborna komisija nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu“, rekla je Žarić Kovačevićeva.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predlozi su upućeni Narodnoj skupšitni po hitnom postupku, a sednica na čijem bi se dnevnom redu našli, trebalo bi da bude sazvana za sutra. Na istoj sednici biće raspisan i referendum.

„Sutra će biti doneta ta odluka, znači pre toga treba da bude doneta odluka da Narodna skupština usvaja amandmane, ta odluka se donosi dvotrećinskom većinom. Treća tačka dnevnog reda jeste odluka o raspisivanju referenduma, tako da odmah nakon sednice Skupštine ja ću raspisati referendum za 16. januar“, rekao je predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Republička izborna komisija izjašnjavaće se o proceduri referenduma, tek pošto se referendum raspiše.

Nedavno usvojenim Zakonom ukinut je izlazni cenzus od 50 posto upisanih birača da bi referendum bio uspešan. Za odlučivanje o referendumskom pitanju dovoljna je većina izašlih na birališta.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar