Odbor za finansije prihvatio sporazum Srbije i Albanije o uzajamnom priznavanju sertifikata za bezbednost

Sporazum o uzajamnom priznavanju AEOS odobrenja potpisali su lideri država 21. decembra u Tirani, a posle zelenog svetla odbora naći će se u skupštini Srbije gde će biti potvrđen zakonom.

Kako je objašnjeno, AEOS status Uprava carina Srbije dodeljuje privrednim subjektima koji ispune posebene uslove sigurnosti i bezbednosti pa im carinska služba veruje, odnosno da su pouzdani partneri.

U Srbiji je trenutno 37 privrednih subjekata u AEOS statusu, a sporazumom sa Albanijom omogućeno je da oni mogu privilegije stečene poverenjem carina da koriste i kod carinskih organa Albanije.

Zahvaljujući uzajamnosti privredni subjekti iz Albanije u tom statusu pogodnosti će moći da koriste u postupku pred srpskim carinskim organima.

Kompanije sa AEOS statusom imaju ubrzane procedure, smanjenje formalnosti pred carinskim organima i manje troškove tog postupka.

Uzajamno priznavanje AEOS statusa, ocenjeno je, donosi višestruki benefit za poslovnu zajednicu.

Takve kompanije u carinskim organima podnose dokumentaciju sa manjim setom podataka, imaju prioritet imaju pri pregledu ako budu izabrane za kontrolu, a mogu da zahtevaju da se carinska kontrola obavi na drugom mestu, a ne mestu propisanom od carinskog organa.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar